Gazdaság

Ismét jobb formában az ipar

autogyar(210x140).jpg (autó, autóipar, autógyár, szerelő, munkás,)
autogyar(210x140).jpg (autó, autóipar, autógyár, szerelő, munkás,)

Az októberi gyenge adatok után novemberben megint jó teljesítményt mért a KSH.

2014 novemberében – előzetes adatok alapján – az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első tizenegy hónapjában 7,6 százalékkal volt magasabb egyébként, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző, meglehetősen gyenge hónaphoz képest (októberben mindössze 1,7 százalékos növekedést mértek éves szinten) a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben 3,3 százalékkal emelkedett.

Ezért hullámzó a teljesítmény

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a “hullámzás” alapvetően a járműgyártással függ össze, a többi ipari ágazatban inkább stagnálás volt. A járműgyártásnak rendkívül nagy súlya van, bő negyedét adja az ipari termelésnek, a kapcsolódó ágazatok nélkül – jelezte.

A múlt esztendő első tizenegy hónapjából háromszor, májusban, augusztusban és októberben csökkent az ipari kibocsátás az előző havival összehasonlítva. Ezek közül a legnagyobb, 5,7 százalékos augusztusi visszaesést az autógyárak dolgozóinak szabadságolásával és a típusváltással indokolt átszerszámozással magyarázták az elemzők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik