Gazdaság

Így módosítanák az Áder által visszadobott törvényeket

A változtatási javaslatok értelmében a napi fogyasztási cikkek árusításának tilalma a kisebb árbevételű üzletekre is kiterjedhet.

Ahogyan korábban megírtuk, Áder János két törvényt küldött vissza az Országgyűlésnek megfontolásra, azért tárgyalta a kereskedelmi törvény december 9-én elfogadott módosítását a parlament a mai ülésén.

50 milliárd forint helyett 15 milliárdnál húznák meg a határt

A testület két változtatást kezdeményezett. Egyrészt az eredetileg 50 milliárdos árbevételi határt leszállították 15 milliárd forintra. Az eredeti verzió szerint ugye azt tervezték, hogy ha egy üzlet(lánc) bevétele 50 milliárd forint felett van és két évig nulla a nyeresége vagy veszteséges, akkor nem forgalmazhat tovább napi fogyasztási cikkeket. Vagyis kvázi lehúzhatja a redőnyt. Ez a szabály főleg a nagyobb multiláncokat sújtotta volna. 

Az értékhatár leszállításával az értékesítési szankció több üzletet érinthet majd: azokat, amelyek nettó árbevételének több mint fele napi fogyasztási cikk kiskereskedelmi értékesítéséből ered és két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevételük pedig eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye mindkét esetben nulla vagy negatív.

Változás továbbá, hogy a korábban javasolt 2018. helyett már 2017. január 1-jétől alkalmazható lesz a tiltás a 2015-ös és a 2016-os üzleti év alapján.

A kormány támogatja, az ellenzék bírálja

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a megfelelés érdekében benyújtott módosításokat. Nemúgy, mint az MSZP-s Bárándy Gergely, aki szerint az államfőnek az Alkotmánybírósághoz kellett volna utalnia a jogszabályt. Bárándy érthetetlennek nevezte, hogy a nettó árbevétel módosítása hogyan kezeli a kifogást. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy az államfőnek ez a lehetősége később is fennáll. A jobbikos Lukács László György szintén arról beszélt, hogy a bizottsági javaslat nem ad jó reakciót a kifogásokra.

Mi lesz a plázákkal?

A törvényalkotási bizottság emellett megvitatta az épített környezetről szóló, ugyancsak december 9-én elfogadott törvénymódosítást, amelyet az államfő a fenti javaslattal egy időben küldött vissza.

A testület Áder János köztársasági elnök észrevételeire reagálva több ponton módosítani javasolta azokat az eljárási szabályokat, amelyeket a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek építésénél, illetve bővítésénél kell alkalmazni.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára akceptálhatónak nevezte a módosításokat és jelezte, hogy a kormány egyetért a javaslattal. Az MSZP-s Harangozó Tamás silánynak és alkalmazhatatlannak nevezte a törvényt, emellett úgy vélte: ellentétes a közigazgatási eljárási törvénnyel. Ezt L. Simon László visszautasította és hangsúlyozta: a törvény elfogadására szükség van, mert 2014. december 31-én lejár a hatályos jogszabály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik