Belföld

Áder megkegyelmezne a multiknak

Ader-Janos(210x140).jpg (Áder János, Fidesz, köztársasági elnök)
Ader-Janos(210x140).jpg (Áder János, Fidesz, köztársasági elnök)

Megfontolásra visszaküldött pénteken a parlamentnek a köztársasági elnök két elfogadott jogszabályt.

Megfontolásra visszaküldött pénteken a parlamentnek Áder János köztársasági elnök két elfogadott jogszabályt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását.

Mindkettőt december 9-én fogadta el az Országgyűlés. Az épített környezetről szóló jogszabály módosításával a parlament újraszabályozta a plázák építésének lehetőségét, a kereskedelmi törvény átírásával pedig 2018-tól megtiltotta a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben.

Egyrészt hátrányos megkülönböztetésnek tartja a kereskedelmi törvényben, hogy olyan cégek, amelyeknek az éves árbevétele meghaladja az 50 milliárd forintot, nem árulhatnak napi fogyasztási cikkeket (pl. tej, kenyér, mosópor), ha mérleg szerinti eredményük egymást követő két üzleti évben nulla vagy negatív. A köztársasági elnök uniós szabályokra és uniós bírósági állásfoglalásra is hivatkozott.

A másik törvény, amelyet Áder visszaküldött, a plázastop meghosszabbítására vonatkozik. E törvény alapján aki 400 négyzetméternél nagyobb üzletet akar nyitni, annak ehhez előzetes engedélyt kell beszereznie. Áder szerint a plázastop meghosszabbításának szabályai nem megfelelőek. Nem határozták meg a mérlegelés szempontjait, és a döntést hozó testület működési keretei sem megfelelőek.

Áder aggályosnak tartja azt is, hogy а kereskedelmi törvény módosítása 2018. január 1-jén lép hatályba és nyitva hagyja а kérdést, hogy а benne foglalt határidők számítása hogyan történik – olvasható abban a levélben, amit a köztársasági elnök Kövér László házelnöknek írt.

Az Alaptörvény 6. cikk (5) bekezdése értelmében, ha a köztársasági elnök a törvénnyel vagy annak valamely rendelkezésével nem ért egyet, a törvényt az aláírás előtt észrevételeinek közlésével egy alkalommal megfontolásra visszaküldheti az Országgyűlésnek. Az Országgyűlés a törvényt újra megtárgyalja, és elfogadásáról ismét határoz.

A napi.hu-ra hivatkozva korábban mi is úgy vettük át a hírt, akárcsak az Index és a 444 is, hogy a kereskedelmi törvénybe beletartozik a vasárnapi zárva tartás is. Valójában Áder nem a vasárnapi zárvatartásról szóló, hanem a fenti, két másik paragrafust küldte vissza megfontolásra a parlamentnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik