Gazdaság

Gigabüntetést kapott a budapesti metrókocsik gyártója

Évtizedeken át tartó, kontinenseken átívelő korrupció miatt a világ eddigi legmagasabb bírságát kapta az Alstom. Lefizették a döntéshozókat, hogy megrendelésekhez jussanak.

Az amerikai főügyész helyettese szerint „méretében, szégyentelenségében és következményeiben egyaránt hihetetlenül nagy volt” a francia Alstom cég tevékenysége, melyet hatévnyi vizsgálat derített fel. A cég nem is vitatta a több ország ügyészeinek együttműködésével elkészült vádirat megállapításait, elismerték bűnösségüket. Nagyjából 200 milliárd forint bírságot kell fizetniük korrupció miatt – írja a 444.

Az Alstom metrókocsik és vonatok mellett leginkább erőművekben használatos turbinákat gyárt. Mint kiderült, Szaúd-Arábiában, Tajvanon, Egyiptomban és a Bahamákon politikusokat, cégvezetőket és szakembereket fizettek le, hogy megrendelésekhez jussanak, közbeszerzéseket nyerjenek. A korrupcióval jól jártak, 75 millió dollárnyi kifizetett kenőpénzzel nagyjából négymilliárd dollárnyi bevételhez jutottak és 300 millió dollár nyereséget söpörtek be.

A korrupciós hálót a cég egyik amerikai irodájából koordinálták. Az Egyesült Államok külföldi korrupciót büntető törvénye szerint az a cég, mely jelen van Amerikában, külföldi korrupciós üzelmeiért is felelősségre vonható. A büntetés azért is lett ilyen magas, mert az Alstom nem akart együttműködni az ügyészséggel.

Az új budapesti metrókocsikat is az Alstom cég szállította – emlékeztet a 444.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik