Gazdaság

Árfolyam manipulálás: 18 felfüggesztett ember

royal bank of scotland (royal bank of scotland, )
royal bank of scotland (royal bank of scotland, )

A nagy-britanniai Royal Bank of Scotland (RBS) pénzintézetnél hat ember ellen folyik eljárás, és közülük hármat már fel is függesztettek, mert felmerült, hogy érintettek lehetnek nemzetközi devizaárfolyamok manipulálásában.

Az RBS tájékoztatása szerint összesen 18 embernek függesztették fel a bónusz juttatásait a vizsgálatok miatt. Nem lehet tudni a 18 emberből ténylegesen hányat fognak felelősségre vonni, de a döntés meghozataláig egyikük se kaphat külön juttatásokat.

Novemberben az RBS 217 millió angolt fontot fizetett bírságként amerikai és nagy-britanniai szabályozó szervezeteknek, hogy zárják le a bank ellen a devizaárfolyamok manipulálása miatt indult vizsgálatokat.

A bírság kiszabása után a bank ígéretet tett, hogy felülvizsgálja devizapiaci kereskedőinek tevékenységét. Az akkori tájékoztatás szerint több tucat ember munkáját akarták átnézni.

Az RBS keddi bejelentése szerint saját belső vizsgálatának 2015 első negyedévében lesz vége. Ez azonban nem jelenti, hogy azzal biztosan lezárul az ügy.

A bank még mindig tárgyalásokat folytat olyan állami hatóságokkal, amelyekkel korábban nem tudott megegyezni, de szintén arra gyanakodnak, hogy jogsértést követett el az RBS. Az egyik ilyen vizsgálatot az amerikai igazságügyi minisztérium vezeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik