Gazdaság

Csúcsra járatják a közfoglalkoztatást

kozmunka(210x140).jpg (közmunka)
kozmunka(210x140).jpg (közmunka)

A teljes foglalkoztatottság felé hasítunk ezerrel, ha másképpen nem megy, hát közmunkával.

Orbán:

Nem új keletű a Fidesz teljes foglalkoztatottságot megcélzó terve, hiszen már 2005-ben és 2006-ban is deklarálták, Orbán Viktor előbb-utóbb ezt szeretné elérni. Most újra elővették ezt a tervet. S ha márképp nem megy, hát közpénzből, a közfoglalkoztatás útján haladnak a cél felé.

A 2015-ös költségvetésben deklarálták is az ehhez vezető első lépést: „Az elkövetkező évek során a jelenleg foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő ellátottak fokozatosan átkerülnek majd a munkaerőpiacra, először várhatóan közfoglalkoztatásba, majd tovább az elsődleges munkaerőpiacra” – figyelt fel a vg.hu.

Jelentősen megnő a közfoglalkoztatásra fordítható keret

Az pedig, hogy az idei 183,8 milliárd forint (ami 47,3 milliárd forinttal lehetett túllépni) helyett jövőre 270 milliárd forintot szavaztak meg a közfoglalkoztatásra.

Idénre azt tervezték, hogy átlagosan 200 ezer embernek legyen napi 8 órás közfoglalkoztatás, amelyből az első háromnegyedévben a KSH adatai szerint 184,3 ezer teljesült. Ehhez jön még hozzá a téli közfoglalkoztatási program, amelyben decemberben például 142 ezren vehetnek részt, plusz akik képzésre mehetnek.

A lap megemlíti, hogy az idén már visszaélésekre is fény derült a közfoglalkoztatásnál. Ha kíváncsi rá, ez mit is jelent, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik