Gazdaság

Csaló egyházi embert fogtak Pécsett

pecsi-szekesegyhaz(210x140).jpg (pécsi székesegyház, )
pecsi-szekesegyhaz(210x140).jpg (pécsi székesegyház, )

A gazdasági vezető PAX 100-as rendszámú hetes BMW-t vásárolt a korábban lemondásra kényszerült pécsi főpapnak.

Két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla másodfokú, nem jogerős ítéletében a Pécsi Egyházmegye gazdasági bűncselekményekkel vádolt volt vagyonkezelőjét hétfőn az MTI szerint.

Az ítélőtábla Wolf Gyula egykori egyházmegyei vagyonkezelőt költségvetési csalásban, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és hamis magánokirat felhasználásában mondta ki bűnösnek. A vádlottat első fokon a Pécsi Törvényszék bűnösnek mondta ki adócsalás elkövetése miatt is, de az ítélőtábla felmentő ítéletet hozott ezzel kapcsolatban.

Wolf Gyula mind egy egyházi cég ügyvezetőjeként, mind az egyházmegye vagyonkezelőjeként püspöki pincészetet üzemeltetett, kezelte az egyházi ingatlanokat, három szociális otthont is vezetett, beruházásokba kezdett, péládul egy mohácsi szállodába. A vádiratban szerint az egyházmegye 2010-ben menesztett vagyonkezelője a felelős többek között azért, hogy munkáltatói kölcsön címén 89 millió forintot fizetett ki az egyházmegye olyan személyeknek is, akik nem álltak alkalmazásban. 

2010-ben botrányos körülmények között távozott a pécsi egyházmegye éléről Mayer Mihály is. A hetvenéves főpap lemondásának hivatalos oka megrendült egészsége, ám távozását gazdasági és szexuális bűncselekmények és visszaélések miatti feljelentésözön előzte meg. Püspöksége utolsó éveiben Pécsett és környékén állandó élcelődés tárgya volt hivatali autója, a PAX 100-as rendszámú hetes BMW. A visszaélések ügyében a vallásgyakorlók vették fel a harcot, írta a Magyar Narancs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik