Gazdaság

Felcsút polgármestere a leggazdagabb magyarok közt

Meszaros-Lorinc(960x640)(3).jpg (mészáros lőrinc, )
Meszaros-Lorinc(960x640)(3).jpg (mészáros lőrinc, )

A felcsúti fideszes polgármester, Mészáros Lőrinc és a trafikbirodalmat építő Sánta János is bekerült a leggazdagabb magyarok közé - írja a Blikk a Népszabadság Top 150 csúcsvagyon című kiadványára hivatkozva.

Az Orbán Viktor bizalmasának számító Mészáros Lőrinc és felesége idén került fel először a milliárdosokat tartalmazó toplistára, vagyonukat 6,9 milliárd forintra becsülik, amelynek révén 88. helyre kerültek a listán.

A Blikk cikke szerint Mészároséknak a kormányváltást követően kezdett el futni a szekér, cégei számos jól fizető, több milliárd forint értékű állami megbízást nyertek el. De nemcsak a csatornaépítésben és útépítésben jeleskedtek, hanem az állami föld- és trafikpályázatokon is tarolt a család. Fejér megyében több mint ezer hektár állami földet nyertek el a helyi gazdák elől, de pályázat nélkül is három birtokot kaptak használatra a miniszterelnök szülőfalujában, Alcsútdobozon.

Szintén új a listán a trafikpályázatok révén ismertté vált dohányfőnök, Sánta János. A Sánta dohánycégéhez, a Continentalhoz kötődő trafiknyertesek számát csak becsülni lehet: akár ­1500-1800 dohánybolt is a Continental hálózatába tartozhat. Sántának 3,8 milliárdra becsülik a vagyonát, ezzel a 140. leggazdagabb magyarnak rangsorolták.

Mészáros Lőrincen kívül csak egy politikus szerepel a listán: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus ­Koalíció elnöke. Az ő vagyonát 3 milliárd forintra teszik, amivel éppen csak be tudott kerülni a 150 leggazdagabb közé.

A gazdaglista tetején nem történt változás. Az élen továbbra is Csányi Sándor, az OTP vezére áll 160 milliárd forinttal, aki egy év alatt 10 milliárd forinttal lett vagyonosabb. Őt Demján Sándor követi 138 mil­liárddal, ő 8 milliárd forinttal gyarapította vagyonát. A harmadik Gattyán Györgynek 123 milliárdja van.

Mészáros Romániában szegény volna

Mármint a gazdagok közt – ahogy beszámoltunk róla, a romániai krőzusok sokkal tehetősebbek, mint pannon kollégáik, a leggazdagabbak túllépik az egymilliárd eurós álomhatárt is, amit itthon senki nem tudott megugrani. A világelitben ma a 100. leggazdagabb ember 10,6 milliárdot mondhat magáénak a Forbes listája alapján, a leggazdagabb román Ioan Niculae 1,1 milliárdjával az 1268. Magyar – hasonlóan a fociválogatotthoz – nem tudott beférni még a tágabb világelitbe sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik