Gazdaság

Lecsap a közösségi taxikra a NAV

uber indiában (uber, india, )
uber indiában (uber, india, )

A NAV alkalmazkodik a piac újdonságaihoz, és rászáll az Uberre és a Wundercarra, amelyek modellje vélhetőan nem felel meg a hazai számviteli törvényeknek – írja a VS.

A NAV „folyamatosan figyelemmel kíséri a piac változásait”, az újdonságnak számító közösségi taxizás és az úgynevezett utazásmegosztó szolgáltatás ellenőrzése is napirendre került – közölte az adóhatóság a VS megkeresésére.

A NAV-ellenőrzéseknek az ad alapot, hogy az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény értelmében Magyarországon természetes személy üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet. Az adózás rendjéről szóló törvény pedig úgy rendelkezik, hogy adóköteles tevékenység csak adószám birtokában folytatható.

“Amennyiben bebizonyosodik, hogy valaki saját autójával bejelentés nélkül, bevételei eltitkolásával üzletszerű tevékenységet folytat, a törvényben meghatározott szigorú szankciókra számíthat. Egy magánszemély 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha adószám nélkül végez adószámhoz kötött, illetve adóköteles tevékenységet. Ugyanilyen összegű mulasztási bírság szabható ki a bejelentési, bevallási, könyvvezetési, bizonylatkiállítási kötelezettség elmulasztásáért” – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A Google fejlesztői portfóliójához tartozó, világszerte a taxispiacok rovására terjeszkedő Uber egy hónapja jelent meg Budapesten, követve az ugyanilyen elv szerint már működő Wundercart. Az Uberhez csatlakozásnak az nem feltétele, hogy vállalkozói engedéllyel rendelkezzen a jelentkező. Amit kérnek: a fuvarosnak 21 évesnél idősebbnek kell lennie, legfeljebb 10 éves saját autóval, érvényes jogosítvánnyal és biztosítással kell rendelkeznie. A fuvardíjat online kell fizetni, számla vagy bizonylat nem cserél gazdát az autóban.

A közösségi utazásmegosztásnak egy módja van, amikor nem kell tartani a bírságtól, a már évtizedek óta működő telekocsi, amikor az utas beszáll az üzemanyag árába, és nem a fuvarért fizet. Amennyiben az utasok csupán a benzin árához járulnak hozzá, és a sofőr nem ér el nyereséget, illetve nem is törekszik nyereségszerzésre, akkor bejelentkezési, illetve adófizetési kötelezettsége nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik