Gazdaság

Cégeket ellenőriz a NAV a kamarai tagdíjak miatt

A kötelező kamarai tagdíjak beszedése folytatódik, több tízezer cég tartozik még az évi 5000 forintos díjjal csak Budapesten - közölte az adóhatóság.

Végrehajtási eljárás keretében először a 2012 óta nem fizető cégek számláiról emelik le a tartozásokat. A kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, ezért az adóhatóság inkasszót bocsát ki, amely az elmaradás mértékétől függően akár több tízezer forint pluszterhet is jelenthet a vállalkozásoknak.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara arra kéri a gazdálkodó szervezeteket, hogy mielőbb rendezzék hátralékukat, hogy megspórolják az eljárási költségeket – írja a hvg.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV) hivatkozva.

A pénzmosás elleni törvény értelmében december 31-ig nyilatkozniuk kell a cégvezetőknek, hogy a vállalati számlának ki a tulajdonosa, december 20-án lejár az adófeltöltési kötelezettségek határideje, a havi bevallóknak pedig az áfát is be kell fizetniük addig.

A márciusi határidőig és az elmúlt években nem rendezett, köztartozásnak minősülő kamarai hozzájárulási díj befizetését sem szabad már tovább halogatni, mert a NAV folytatja a vállalkozások által meg nem fizetett kamarai hozzájárulások beszedését. A kamarai törvény értelmében a gazdálkodó szervezeteknek 2012. január 1. óta nyilvántartásba vételi kötelezettségük van, évente 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást kell fizetniük.

 

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik