Gazdaság

A gépjárműeladókat és -szerelőket vizsgálják

autopiac(960x640).jpg (autó, eladó autó, autópiac, )
autopiac(960x640).jpg (autó, eladó autó, autópiac, )

A gépjárműszektor piaci jellegzetességeit elemzi a Gazdasági Versenyhivatal. Cél apiaci működések, folyamatok, trendek feltárása, és hogy ezek hogyan hatnak a versenyre, az üzletfelekre, valamint a fogyasztókra.

A gépjárműszektor fejleményei és jellegzetességei a gazdasági szereplők és fogyasztók széles körét érinti, ezért azok megismerése a GVH számára kiemelt jelentőséggel bír. A piacelemzés során a GVH elemezni kívánja a személygépjárművek és kishaszongépjárművek értékesítésével és szervizelésével kapcsolatos hálózatok jellemző kialakítását, ezen hálózatokat érintő változásokat, a márkák közötti és márkán belüli verseny jellemzőit.

A piacelemzés során a GVH különös figyelmet fordít a gépjárművek szervizelésével kapcsolatos verseny kereteinek és esetleges akadályainak megismerésére, például a garanciális javítások és a pótalkatrészekhez való hozzáférés kérdésére, illetve a független javítóműhelyek piaci helyzetének feltárására.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A piacelemzés során a GVH a jelentősebb magyarországi gépjármű importőrök (vezérképviseletek), a gépjárművek értékesítését és szervizelését végző vállalkozások (kereskedők, javítóműhelyek), illetve az őket képviselő érdekképviseleti szervezetek, a piaci viszonyokkal kapcsolatban információval rendelkező hatóságok és más állami szervek megkeresését tervezi. Ezen túlmenően várhatóan sor kerül piackutatás lefolytatására is.

A piacelemzés a GVH hatósági eljárásaitól alapvetően különböző eszköz, amelynek keretében elsősorban nyilvánosan hozzáférhető piaci információk felhasználásával, illetve az érintett piaci szereplők önkéntes válaszadáson alapuló megkeresése útján a GVH felméri és elemzi a vizsgált piac működését, a piaci folyamatokat és a piaci trendek alakulását, továbbá ezeknek a versenyre és az üzletfelekre, így különösen a fogyasztókra gyakorolt hatását.
A piacelemzés eredményeit, a piacelemzés során feltárt tényeket és megállapításokat a GVH piacelemzési tanulmányban foglalja majd össze, amelyet honlapján hoz majd nyilvánosságra.

A GVH a piacelemzéshez várja valamennyi érintett a piacelemzes-gepjarmu@gvh.hu e-mail címen. A piacelemzés megindításáról szóló hirdetményt a tervezett ütemezéssel itt találja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik