Gazdaság

Százmilliárdok múlnak ezen a sorrenden

A kormány rendeletben hirdette ki, mi a fejlettségi sorrendje az ország járásainak. Budapest II. kerülete az első, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándi járás az utolsó.

A társadalmi helyzet, a lakhatás, a helyi gazdaság és az infrastruktúra alapján jelenleg Budapest II. kerülete az ország legfejlettebb járása, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándi járás a legelmaradottabb – számol be a vs.hu. Kiemelték, hogy a kormány a most elkészített lista alapján osztja ki azokat a támogatásokat, amelyek a fejletlenebb, és ezért kedvezményezett térségeknek járnak. Ezek lehetnek hazai, de lehetnek uniós pénzek is, évente sok tízmilliárd forint.

A Rózsadombot a Hegyvidék, azaz a XII. kerület követi, majd a Belváros (V. kerület) és a Várnegyed (I. kerület) következik a listán. Ezek a járások a KSH által kidolgozott komplex mutató százas maximális értékéből több mint 80-at értek el.A legfejlettebb 25 település közül 21 fővárosi kerület. Négy Budapest agglomerációjába tartozó kisvárosnak sikerült még bekerülnie az éllovasok táborába: Budakeszi, Dunakeszi, Szentendre és Érd.

Sok pénz forog kockán

A sereghajtók még a 30 pontot sem érték el, sőt az utolsó helyen álló Cigándi járásnak csak 16 pontot sikerült összegyűjtenie. A pontozás alapján 53 kedvezményezett járást határoztak meg, amelyek közül 19 fejlesztendő, és 36 komplex programmal fejlesztendő. Az idén indult és 2020-ig tartó újabb fejlesztési periódusban csak a terület- és településfejlesztési operatív program keretében mintegy 450 milliárd forintot osztanak ki, és a kedvezményezett járások előnyben részesülnek.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik