Üzleti tippek

Így vállalkozhat az állam pénzén

A Deloitte összegyűjtötte a regionális beruházási támogatások új szabályait és a lényeges változásokat.

Egy augusztus végén megjelent kormányrendelet alapján ismét lehetséges az egyedi kormánydöntésen alapuló regionális beruházási (EKD) támogatás igénylése.

Megváltozott a regionális támogatási térkép

Ez alapján a budapesti és több Pest megyei településen működő nagyvállalat számára nem érhető el a jövőben a regionális beruházási támogatás, ugyanakkor egyes Pest megyei településeken a támogatási intenzitás 35 százalékra emelkedett – összegezte Márkus Csaba, a Deloitte kutatás-fejlesztési és állami támogatások üzletágának igazgatója.

– Pest megye egyes más településein a támogatási intenzitás 20 százalék,
– Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl régiók teljes területén 50 százalék,
– Közép-Dunántúl régióban 35 százalék,
– Nyugat-Dunántúl régióban pedig 25 százalék ez az arány.

A támogatás feltétele

Fontos, hogy a beruházás keretében meghatározott számú új munkahelyet kell létrehozni: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl régiókban 50, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és Közép-Magyarország régiókban pedig 100 új munkahelyet.

Mennyi az annyi?


Az „új gazdasági tevékenység végzésére irányuló induló beruházások” tárgyi eszközök vagy immateriális javak beszerzésére irányulnak, és új létesítmény létrehozatalát jelentik. Meglévő létesítmény esetében olyan új tevékenységgel történő kibővítés szükséges, amely nem minősül azonos vagy hasonló tevékenységnek (szintén ide tartoznak még a fenti feltételeknek megfelelő létesítmény-felvásárlások is).

A támogatás keretében a kérelem befogadására vonatkozó értesítést követő költségek számolhatóak el. Ezek vagy a beruházás érdekében felmerült tárgyi eszközök és immateriális javak költségei, vagy pedig a beruházás által – a megkezdéstől számított 3 éven belül – létrehozott munkahelyek 24 hónapra becsült személyi jellegű ráfordításai lehetnek.

Új támogathatósági feltételek – beruházástípusok

A termelési folyamat alapvető megváltozását eredményező beruházások
Az elszámolható költségek összegének meg kell haladnia az adott termelési folyamathoz kapcsolódó eszközökre – a kérelem benyújtásának adóévét megelőző három adóévben – elszámolt terv szerinti értékcsökkenés összegét.

A már meglévő létesítményben végzett tevékenységnek új tevékenységgel történő kibővítése
Az elszámolható költségeknek legalább 200 százalékkal meg kell haladniuk az eredeti tevékenység keretében használt és az új tevékenység keretében is használni tervezett eszközöknek a beruházás megkezdése előtti adóévben nyilvántartott könyv szerinti értékét.

A további fontos változásokról cikkünk folytatásában olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik