Gazdaság

Össze kellene kaparni 169 milliárd forintot

Egyelőre nem tudni, honnan érkezik majd a költségvetésbe az a 169 milliárd forint, amely szerepel a 2015-ös büdzsében.

Hatalmas lyuk

Nincs még pontos lista Orbán Viktor asztalán arról, hogy a nemzeti vagyon mely elemeinek eladásából szeretné garantálni Seszták Miklós fejlesztési és Varga Mihály gazdasági minisztériuma a rejtélyes 169 milliárd forintos tételt, amely a 2015-ös költségvetésben szerepel – írja a Népszabadság mai száma.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Tállai András, fideszes honatya szerint minden állami vagyont jogszerűen: felértékelés és pályáztatás útján értékesítenek. A Népszabadság értesülései szerint funkciójukat vesztett állami épületeket adnak el országszerte,„MÁV-ingatlanokra, valamint bérelt földterületek eladására is kell gondolni. A lap emlékeztet: a kormánnyal szemben már felmerült korábban korrupciós vád az állami földek bérbeadásával kapcsolatban. Forrásaik szerint a bérelt földek eladásának kérdése „forró téma”, az esetleges ingatlanértékesítésekkel kapcsolatban pedig a Józsefvárosi pályaudvar külterületét említették példaként, ahol „a V-alakú térség csúcsán nyílik meg a Sorsok Háza, de az ezen kívüli ingatlanrész alkalmas nagy beruházásokra”. Egykori kormánytag forrásuk szerint az állami Mol-részvénypakett egy részének eladása is szóba kerülhet, mások azonban cáfolták ezt az elképzelést.

CO2 és Honvédség

A Népszabadság szerint az óriási lyukat a szén-dioxid kvóták értékesítéséből és honvédségi épületek eladásából befolyó pénzekből is betömhetik. A 169 milliárdos bevételből a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint semmilyen működési vagy dologi kiadást nem finanszíroznak, a pénz az összesen 186 milliárdos Beruházási Alap bevételi részévé válik, állami beruházásokat finanszíroznak belőle – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik