Gazdaság

Milliárdokkal adós a NAV is

Újabb csúcsot dönthet év végére a költségvetési intézmények lejárt tartozása. A nemfizetők között van a Miniszterelnökség is. A kórházak is rengeteggel adósak.

Év végére százmilliárdos csúcsot dönthet az állami szervek tartozása, ha semmi nem állítja meg a folyamatot – írta a vg.hu. Arra is emlékeztet a lap, hogy a 2000-es évben például korántsem volt még ilyen rossz fizető az állam, akkoriban alig több mint 5,5 milliárd forinttal lógott. Tíz év múlva már 28,3 milliárd forintra rúgott a költségvetési intézmények adóssága, tavaly pedig 90 milliárd forintra.

A lap írása szerint a költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege egy hónap alatt majdnem 8 milliárd forinttal nőtt, október végére meghaladta a 118 milliárd forintot a Magyar Államkincstár adatai alapján.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Szeptember végén

A legtöbb, 82 milliárd forintot is meghaladó kifizetetlen számlát, ezzel a tartozások majdnem 70 százalékát kórházak, iskolák, kulturális intézmények tolják maguk előtt, a legnagyobb adósságterhet továbbra is a kórházak viselik, tartozásuk az előző havi 68,8 milliárd forintról 70,1 milliárd forintra nőtt – számol be a gazdasági napilap.

De a tartozók között van a NAV (2,2 milliárd forint), a Miniszterelnökség (17,5 milliárd forint) és a KLIK is (6,9 milliárd forint).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik