Gazdaság

Az élelmiszer-automatákból szed ki pénzt a kormány

Az élelmiszer-automaták piaca került a kormány látóterébe, akik egy új teher kiszabásával szipkáznak ki pénzt az ágazatból.

Március végéig regisztráltatniuk kell az üzemeltetőknek az ital- és ételautomatákat, darabját 30 ezer forintért – írja a vs.hu. Minderre január 1-jétől 3 hónapjuk van az érintetteknek. A szakmai szervezet becslései szerint a regisztráció 40 ezer automatát érint, az ebből befolyó összeg pedig 1,2 milliárd forint körül alakulhat. A kormány indoklása szerint a regisztációra a szektorban tevékenykedő adóelkerülők miatt van szükség, az ő fekete bevételeik kifehérítését is belekalkulálták a várható bevételekbe, mintegy 10 milliárd forint értékben.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke a portálnak elmondta: a probléma abban áll, hogy a tisztességes vállalkozók befizetik majd a pénzt, az adócsalók pedig egyszerűen nem regisztrálnak. A bejelentkezés eredménye mindössze egy elektronikus úton megkapott számjegy, amelyet fel kell ragasztani az automatára, semmi több. Szöllősi Balázs elmondta: 500-1000 forintot mindenki befizetne, ha viszont a 30 ezres tételen nem módosítanak, akkor a magyar piacnak vége, és egy Mercedes-gyárnyi dolgozó, vagyis 2,5-3 ezer ember kerül utcára. A szakmai szövetség nehezményezi, hogy a díjszabást eleve beleírták a törvénybe, az előzetes megbeszélésekkel szemben nem a rendeletalkotóra bízzák annak kiszabását és jóval nagyobb mértékben terhelik az érintetteket, ahogyan arra számítani lehetett. Az új sarc hatására leállhatnak a fejlesztések az ágazatban – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik