Gazdaság

Megdöbbentő részletek az új adóról

Toll, póló és karszalag is adóköteles lehet, ha reklámot nyomtatnak rá.

Bár a reklámadó már bő két hónapja életbe lépett, bizonyos részletek csak most derülnek ki, a réseket a szakértők még most is foltozgatják. Idén augusztus 15-én lépett hatályba, de adót már a januárban működő cégeknek is fizetni kellett – így bizonyos értelemben visszamenőleges hatályú.

A reklámadó elvileg a hirdetésekre vonatkozik, az adót a reklámbevételek alapján kell a közzétevő médiumnak megfizetni sávosan. Már korábban is nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak a hagyományos reklámhordozók – újság, online felületek, tv-reklám, plakát – tartozhat a reklámadó hatálya alá, hanem a sportmezek vagy akár egy stadion elnevezése is – írja a Napi.hu.

Külön téma a szabadtéri reklám: adóköteles a plakát, a citylight és az ingatlanon elhelyezett óriásmolinó vagy reklámtábla. Nem adóköteles viszont az ingatlan területén elhelyezett hordozható – földre állított – reklámtábla. Adót kell fizetni viszont a reklámcélú pólók, molinók, reklámtollak, karszalagok után. Újdonság az is, hogy bizonyos körülmények között nemcsak a reklám közzététele, hanem már annak megrendelése is adóköteles.

Ez a helyzet akkor állhat elő, ha a reklám közzétevője nem nyilatkozik a reklámadó befizetéséről, ilyenkor a megrendelő – jogi személy – automatikusan reklámadó-fizetővé válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik