Gazdaság

Az MVM és a Mol megvenné a szlovák villamosműveket

A két magyar cég közös, nem kötelező érvényű ajánlatot tett szerdán.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mol Csoport tagja, a Slovnaft a.s. november 19-én közös, nem kötelező érvényű ajánlatot tett a szlovák villamosművek 66 százalékos, az olasz ENEL SpA. energetikai cég tulajdonában lévő részvénycsomagjának megvásárlására.

A Slovenské Elektrárne 5739 megawatt (MW) beépített erőművi kapacitással rendelkezik, amellyel a szlovák villamos energia igény mintegy 80 százalékát biztosítja. Mindezen felül a cég tulajdonában van két épülő 470 MW-os atomerőművi blokk is.

Először az idei év elején jelentek meg sajtóinformációk arról, hogy az ENEL eladná a szlovák cégben lévő tulajdonrészét, később az olaszok megerősítették ezt a szándékukat. Az eladásra a több mint negyven milliárd eurós adósságot felhalmozó olasz vállalat adósságlefaragási terveinek részeként kerülne sor.

Korábban arról írtunk, hogy az Európai Bizottság attól tart, az MVM és a MOL az orosz Roszatom nevében tárgyal. A vételár 620 milliárd forintnyi euró, ám az sem világos, hogy a magyar állami cégeknek honnan van ennyi pénze a vásárlásra.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik