Gazdaság

Nyereséget termelt Mol

A Mol-csoport 29,5 milliárd forint mérleg szerinti profitot könyvelt el a harmadik negyedévében, míg tavaly ugyanebben az időszakban szinte ugyanekkora veszteséget termeltek.

Az olajipari társaság működési eredményei szintén növekedtek, amely elsősorban a feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág kimagasló eredményjavulásának köszönhető, ugyanakkor a kutatás és kitermelés (upstream) üzlet hozzájárulása szintén növekedett.

Meghatszorozták a 9 havi eredményt

A csoport “tiszta”, újrabeszerzési árakkal becsült kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 164 milliárd forint volt, 18 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az év kilenc hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA 363,5 milliárd forint volt, 8 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. A tisztított üzleti eredmény 105 százalékkal nőtt, 97,6 milliárd forintot tett ki.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az év első kilenc hónapjában 74,5 milliárd forint volt a nettó eredmény, ami közel hatszorosa az előző év azonos időszak 12,7 milliárd forintos nyereségének. A társaság az első kilenc hónapban 3694,9 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ez 9 százalékkal kisebb a tavalyinál. A harmadik negyedév árbevétele 1341,9 milliárd forint volt, amely 6 százalékos csökkenés a tavalyi harmadik negyedévihez képest.

Hernádinak tetszett a downstream teljesítmény

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: erős negyedévet zárt a Mol, amely nemcsak a szezonálisan jobb külső környezetnek köszönhető. Az upstream termelés növekvő pályára állt és a downstream üzletág minden idők egyik legjobb negyedéves eredményét érte el. A vállalat továbbá növelte pénzügyi rugalmasságát, amely kulcsfontosságú a növekedési stratégia megvalósításához.

A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír szerdai záróára 11 640 forint volt, míg az elmúlt egy évben 11 150 és 15 045 forint között mozgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik