Gazdaság

Ez állhat a feszült amerikai-magyar viszony hátterében

A brit Reuters írása szerint az Egyesült Államok veszélyesnek tartja Magyarország közeledését Oroszországhoz és különösen kockázatosnak, hogy a horvát olajtársaságban lévő magyar részesedést oroszoknak akarják eladni.

Az amerikai kormány merőben szokatlan lépést tett azzal, hogy hat kormányközeli magyart kitiltott területéről korrupciós vádak miatt – írja a hírügynökség elemzésében. Amerikai tisztségviselők szerint a lépést Orbán vitatott intézkedései indokolták, de leginkább az aggasztja őket, hogy Orbán alááshatja a Nyugat próbálkozásait Putyin elszigetelésére. Az orosz államfőt az Ukrajnában való katonai beavatkozás miatt büntetik.

Szeptember óta Magyarország leállította a gázszállításokat Ukrajna felé, holott az EU igyekszik támogatni Kijevet az oroszok büntetőintézkedéseivel szemben. Az Orbán-kormány az amerikai és az európai érdekek ellenére megerősítette elkötelezettségét az orosz Déli Áramlat gázvezeték iránt is. Ami még inkább aggasztja az amerikaiakat, az az, hogy a magyar Mol olajtársaság a Gazpromnak akarja eladni a horvát INA-ban meglévő 49 százalékos részesedését. Ezt a tőzsdén forgó részvényekkel kiegészítve a Gazprom könnyedén többségbe kerülne a horvát olajtársaságban és stratégiai fontosságú hídfőállást szerezne az Európai Unión belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik