Gazdaság

Kevesebb földgázt termelt ki és kevesebbet is exportált a Gazprom

A Gazprom szeptember elején kezdte el csökkenteni exportját a szerződéses minimumra a legtöbb európai ország esetében, hogy az érintett országok ne tudjanak Ukrajnának gázt szállítani, de ne ért el sikereket.

Kevesebb földgázt termelt ki és kevesebbet is exportált októberben a Gazprom orosz gázipari konszern. Az Interfax orosz hírügynökség a tranzitstatisztika alapján pénteken közölte, hogy 17 százalékkal 10,4 milliárd köbméterre csökkent a Független Államok Közösségeinek határain túlra irányuló gázszállítás mennyisége.

A Gazprom tavaly októberben 12,54 milliárd, 2012 októberében 10,78 milliárd, 2011 októberében pedig 11,6 milliárd köbméter földgázt exportált. Az idei év első tíz hónapjában 4,8 százalékkal, 125,2 milliárd köbméterre csökkent a Gazprom exportja. 

A Gazprom szeptember elején kezdte el csökkenteni exportját a szerződéses minimumra a legtöbb európai ország esetében, hogy az érintett országok ne tudjanak Ukrajnának gázt szállítani – írta az Interfax, amely szerint a Gazprom ebben nem ért el sikert. Ráadásul megfosztotta magát a nyereség egy részétől, plusz még büntetést is kellett fizetnie a partnereknek az igényelt, ám nem teljesített szállítások miatt.

A gázszerződések alapján ilyen esetekben szeptemberig a különbözet 4, októbertől pedig 8 százalékát kell büntetésként kifizetnie az orosz vállalatnak.

Oroszországban októberben 15 százalékkal 53 milliárd, az év első tíz hónapjában pedig 5,9 százalékkal 517 milliárd köbméterre csökkent a kitermelt földgáz mennyisége. A Gazprom kitermelése októberben 25 százalékkal, 34,7 milliárd, január-októberben pedig 10 százalékkal, 352,8 milliárd köbméterre esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik