Gazdaság

Varga benyújtotta a költségvetés tervezetét

varga kövér (varga kövér)
varga kövér (varga kövér)

A nemzetgazdasági miniszter átadta Kövér László házelnöknek a 2015. évi költségvetési törvényjavaslatot, ami ezzel nyilvánossá vált. Íme, mi van a csomagban.

Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter csütörtökön délután átadta Kövér László házelnöknek a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot tartalmazó adathordozót.

A főbb számok

Jövőre 2,5 százalékos GDP-növekedéssel, 1,3 százalékos foglalkoztatás-bővülésével, 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal, 8,4 százalékos külső finanszírozási képességgel, és meglepetésre 1,8 százalékos inflációval számol a kormány. A növekedésre azt mondta, hogy ez óvatos, alsó becslés. A háztartások fogyasztása 2,6 százalékkal nőhet.

A bruttó átlagkereset 3,4 százalékkal, a nettó 3,6 százalékkal nő, az egy keresőre eső nettó reálbér 1,8 százalékkal emelkedik az előterjesztés szerint.
A háztartások fogyasztása 2,1 százalékkal emelkedik, a közösségi fogyasztás 2 százalékkal csökken, a bruttó állóeszköz-felhalmozás (beruházás) 4,3 százalékkal emelkedik jövőre. A javaslat szerint a belföldi felhasználás 2,1 százalékkal, a termékek és szolgáltatások exportja 6,9, importja 7 százalékkal bővül 2015-ben. 
A folyó fizetési mérleg egyenlege az idei 4,4 milliárd euróról 5,3 milliárd euróra nő, ami a GDP 4,9 százaléka.

A jövő évi költségvetés 16 380,615 milliárd forint bevételi főösszeggel, 17 258,218 milliárd forint kiadási főösszeggel és 877,602 milliárd forint hiánnyal számol, 33 228 milliárd forint nominális GDP mellett – derül ki az Országgyűlés elé csütörtökön benyújtott dokumentumból.

Az államadósság a GDP 75,4 százalékára csökken jövő év végére az idén év végén várható 76,3 százalékról.
A 2015. december 31-ére tervezett adósság értéke 25 100,4 milliárd forint, 310,1 forint/euró, 255,2 forint/svájci frank és 230,1 forint/amerikai dollár árfolyam mellett számolva.

A közös teherviselés jegyében maradnak a különadók, így tehát a reklámadó és a bankadó is. A kormány ugyanis nem enged abból a gazdaságpoltikai elvből, hogy minden gazdasági szereplőnek a teherbíróképessége arányában részt kell vállalnia a közteherviselésből – tette hozzá. 

A családoknak kedveznek – amire több jut majd

Varga Mihály ismertetőjét azzal kezdte, hogy a költségvetés legfőbb kérdése az, hogy mennyi pénz marad az embereknél. A 2015. évi büdzsé mint hangsúlyozta, megvédik a kormányzás eddigi eredményeit. A családok már évi 240 milliárd fonrintnyit kapnak a családi adókedvezménnyel. 2016-tól ahogy már előzetesen azt tudni lehetett megduplázzák, tízről húszezer forintra emelik a kétgyermekesek családi adókedvezményét. És a házasságkötések után két évig járó havi ötezer forintos adókedvezményről is beszélt. 

Ezenkívül a rezsicsökkenést is megemlítette, mondván, hogy a háztartások terhei az elmúlt években 20-25 százalékkal mérséklődtek: egy család szerinte így átlagosan 150 ezer forintot spórolhat meg évente.

Családi otthonteremtési kedvezményt vezetnek be 2015 július elsejétől. Ez a program a gyermeket nevelő vagy vállaló családok lakáshoz jutását fogja elősegíteni. Két vagy több gyermek esetén nemcsak az új lakások vásárláshoz, hanem a használt lakás vásárlásra valamint bővítésére is lesz támogatás, 700 ezer és egymillió forint között. Erre a célra 144,8 milliárd forint jut majd.  

Segély helyett munka

Mint már előzetesen bejelentették, ezt az elvet követnék, vagyis az a cél, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni tud és akar, senki ne szoruljon jövedelempótló támogatásra. Ezért a közmunkára is az eddiginél 35 milliárd forinttal többet, összesen 270 milliárd forintot fordítanának. Mint kifejtette, nem a közmunka a cél, hanem a szakképzések segítségével a visszatérés a munkerőpiacra. Eddig ez mindössze 8-9 százalékban sikerült – ismerte el.  De bíznak benne, hogy lezsnek jobb arányok is.

Megemlítette a munkahelyvédelmi akciótervet is, kiemelve, hogy mintegy 900 ezer embernek tudtak segíteni a munkahelye megtartásában. Újdonság lesz, hogy kisgyremekesek részmunkaidős foglalkoztatására is jár majd a teljes szociális hozzájárulási adókedvezmény jövőre a munkáltatóknak, vagyis duplázódni fog (pl. négyórás bruttó százezer forintos keresetűre az eddigi 13 500 froint helyett 27 ezer forint lesz a kedvezmény).  

Béremelési program

2015-ben több ágazatban terveznek ilyet. Elindul a fegyveres és rendvédelmi életpályamodell (44 milliárd forinttal). Először 2015 júliusában 30 százalékkal nőnek majd minden évben 5 százalékos 2019-re összesen 50 százalékos). Új lakhatási támogatási rendszerrel is segítik majd a dolgozókat.

A pedagógusbéremelés is folytatódik – ígérte Varga (38 milliárd forint). 

Uniós programok

Beszélt még arról is, hogy az uniós forrásokból jelentős gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtési programokat tudnak majd támogatni és segíteni. Az uniós forrásból megvalósuló programokra, beruházásokra 2563 milliárd forintot fordít egyébként a költségvetés jövőre. Ez a GDP 7,5 százaléka; és csaknem 350 milliárd forintos, 16 százalékos növekedés a 2014. évhez képest – derül ki az Országgyűlésnek csütörtökön beterjesztett 2015. évi költségvetési törvényjavaslatból.

A központi költségvetés kiemelt területeinek konszolidált pénzforgalmi kiadásai 5 százalékkal emelkednek 2015-ben a hazai és az uniós finanszírozás együttes figyelembevételével, a legtöbb pénzt a felzárkóztatásra költi az állam.

Amire szintén több jut

Az egészségügyön belül a háziorvosi rendszert erősítik meg (+18,5 milliárd forint) – több jut a gyógyításra. A fiatal orvosok itthon tartását is megemlítette, valamint hogy az egészségügyi intzémények adósságrendezését is tervezik. 

A gyermekintzéményekre is több szántak, valamint a gyermekétkeztetésre (+5 milliárd forint, összesen 58 milliárd forint) is, és a bölcsődék finanszírozására, továbbá a Diákhitel II. kamattámogatására (+1 milliárd forint).

Állami rezsicsökkentés jön

A bürokráciacsökentés jegyében az átlagos 21 napról 15 napra csökkentenék az ügyintézések határidejét, ami legfeljebb egyszer hosszabítható majd. 

2016-18 között állami rezsicsökkentés jön, ami azt jelenti, hogy számos területen jelentősen csökkennek majd a bírságok és illetékek. A szükségtelen szabályokat pedig kivezetik az ígéret szerint. Kormányablakból pedig már 260 darab lesz. És elnidítanak egy új integrált ügyfélszolgálati rendszert is. 

Jelszó: a banki elszámoltatás költségvetése

Szólt arról is, hogy a bankoknak vissza kell fizetniük azt a mintegy ezer millirád forintot, amit tisztességetelenül elvettek a családoktól – megismételte, amit már többször borítékoltak, hogy 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenésre számíthatnak a hitelesek. 

Életbe lép a fair bankokról szóló törvény, több pénz marad a családoknál, ezzel nőnek a lakossági megtakarítások és a fogyasztás, amely ösztönözni fogja a gazdasági növekedést is – vetiítette előre. Pénzügyi stabilitás, munkahelyteremtés és államadósság csökkentés: ezek azok a főbb célok, amelyek mellett elkötelezett a kormány. 

Nyugdíj? Nem +2,2%, hanem +1,8%

Az 1,8 százalékos inflációs terv azért volt meglepetés, mert két napja azt jelentette be Balog Zoltán miniszter, hogy 2,2 százalékos nyugdíjemelés lesz. Márpedig a nyugdíjemelés a hatályos szabályok szerint inflációkövető kell hogy legyen. Vagyis elvileg 1,8 százalék. Kérdés, hogy vajon akkor a kisebb vagy a nagyobb érték lesz-e a nyerő. Varga egyébként a benyújtáskor azt mondta, hogy az infláció mértékével nő a nyugdíj. Vagyis akkor 1,8 százalékra lehet számítani. 

Folytatódik a nők 40 program, amely lehetőséggel eddig 135 ezren éltek. 

Új időszámítás az önkormányzatoknál

Megszabadították őket a teljes adósságállománytól, így mint hangsúlyozta tiszta lappal indulhatnak. Hitelforrások nélkül várhatóan 2500 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, amihez a költségvetés több mint 690 milliárd forint pluszforrást biztosít. 

Biztonságos tartalék

Az országvédelmi alapban 60 milliárd forint lesz, az általános tartalék pedig 100 milliárd forint. Vagyis Varga szerint ilyen szempontból is biztonságos lesz a költségvetés. 

ÚJ ADÓK??

Az új adókról, pl. az internetadóról beszédében nem ejtett egyetlen árva szót sem a nemzetgazdasági miniszter. Pedig ezekről is szó van a költségvetési tervezetben (szerepel benne az előfizetésenkénti 700 ill. 5000 forintos plafon is.) A tájékoztatón egyébként kérdezték róla, de nem válaszolt érdemben. 

A menetrend

A költségvetés részletes vitája november 26-27-én indul a bizottságokban – jelentette be Kövér lászló házelnök. Módosító indítványokat november 20-áig lehet benyújtani. És ha minden a tervek szerint halad, akkor december 15-én, az őszi ülésszak utolsó napján lesz a végszavazás. 

2014/2015

Összehasonlításul: az idei évre 2 százalékos növekedéssel, 2,9 százalékos hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval terveztek. Vagyis a jövő évi költségvetés valóban optimistább. Az eddigi adatok alapján egyébként az idei a növekedést alul, a hiányt és az inflációt felültervezték. Nem meglepő tehát, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat benyújtott szövege szerint a kormány az idén az időközben korrigált 3,1 százalék helyett 3,2 százalékos GDP-növekedést, stagnáló fogyasztói árakat és 3,9 százalékos reálbér-növekedést vár.

 

Az IMF október elején közzétett adataiban azzal számolt, hogy a magyar gazdaság 2014-ben 2,8 százalékkal, 2015-ben 2,3 százalékkal bővülhet, míg a nyáron közzétett országjelentésében még 2 százalékos idei és 1,7 százalékos jövő évi növekedés szerepelt. AZ inflációra az idei évre 0,3 százalékos, jövőre 2,3 százalékos becslést adtak akkor. 



Olvasói sztorik