Gazdaság

GVH-s igen a Lukoil kúthálózat eladására

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Norm Benzinkút Kft. irányítást szerezzen a LUKOIL Magyarország Kft. és a LUKOIL Slovakia s.r.o. (Lukoil Slovakia) felett.

A Lukoil augusztusban jelentette be, hogy megválik többek között magyarországi érdekeltségeitől, a Norm Benzinkút Kft. pedig szeptemberben nyújtotta be a GVH-hoz kérelmét, mint vevő.

Önmagában a Lukoil Slovakia feletti irányításszerzés nem lett volna engedélyköteles, a GVH a kérelemre figyelemmel az egész tranzakciót – a LUKOIL Magyarország és a LUKOIL Slovakia feletti irányításszerzést – engedélyezte a szlovákiai versenyhatások vizsgálata nélkül.

A tranzakció engedélyezésekor az is szempont volt, hogy a GVH a vevői cégcsoport és a Lukoil Magyarország tevékenységei között nem azonosított semmiféle átfedést és kapcsolódást hazánkban.

A Lukoil Magyarország Kft. a magyarországi üzemanyag-kiskereskedelmi piac ötödik legnagyobb szereplője. A társaság 2003-ban jelent meg Magyarországon, növekedése részeként 2008-ban megvásárolta a Jet-kúthálózatot a Conocótól. Részben romániai és bulgáriai finomítóiból érkezett áruval látta el a hazai piacot. Tavaly 75 töltőállomást üzemeltetett.

Az ügylet értéke a nol.hu korábbi becslése szerint a 30 milliárd forintot is megközelíthette. 

A Lukoil csehországi kiskereskedelmi hálózatát a Mol Nyrt. vette át, még augusztusban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik