Gazdaság

Gigaberuházás bukott el – kivonulhat az energiacég

Korábban több tízmilliárd forintos beruházással kecsegtetett, most pedig részben vagy egészben valószínűleg elhagyja az országot a Wildhorse Energy.

Az ausztrál cég, a Wildhorse Energy Ltd. elvileg a Mecsekben kutat urán és szén után, illetve belevágott egy föld alatti szénelgázosítási (ucg) projektbe is. Azonban most, mint a Napi.hu megtudta, gondjaik vannak, cégcsoport szinten, és Magyarországon is veszteséget termelnek. Ezért komoly átszervezéseket kellett végrehajtaniuk, és ez a magyarországi érdekeltséget sem hagyja érintetlenül.

A kivonulást is fontolgatják

A tavalyi második félévben a cég a lap szerint már a tevékenységi paletta szűkítésébe, valamint a működési és az adminisztrációs költségek csökkentésébe fogott. A mecseki projektnél és az ucg-nél is áll, hogy a készpénzállomány megőrzése érdekében a kutatási tevékenységet már gyakorlatilag leállították. De a mecseki projektnél még van némi remény, hogy a feltőkésítés után esetleg folytatódhat a tevékenység. Igaz, engedély csak 2016-ig van, és ha nem aktivizálják magukat, akkor visszavonhatják a hatóságok.

Az ucg projektet azonban úgy tűnik, már 2013-ban leírták, a lap szerint, el akarták adni az üzletágat. Ennél a tevékenységnél idén december 31-én jár le a hatósági engedély. Ha az ucg-tervek kútba esnek, azzal több tíz milliárd forint értékű beruházástól esik el az ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik