Gazdaság

Csak azért is Déli Áramlat – fél éven belül épül

Az EU-nak hiába vannak aggályai, az MVM vezére szerint 2017-re át is adnák a vezetéket.

Déli Áramlat

A Magyar Villamos Művek (MVM) elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba mondta a Napi Gazdaságnak, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszának építése 6 hónapon belül elkezdődhet, és ha minden a tervek szerint halad, 2017-re át is adnák a projektet.

Mindezt úgy, hogy mint ismert, az Európai Bizottság számos problémát jelzett a Déli Áramlattal kapcsolatban. Brüsszel tavaly év végén azt mondta például, hogy az európai uniós joggal ellentétesnek tartják a Déli Áramlat megvalósításában részt vevő uniós tagállamok kormányai és Oroszország között született megállapodásokat és szükséges azok felülvizsgálata. Emiatt uniós-orosz tárgyalások kezdődtek, de ezek júniusban megakadtak.

Arra is kitért, hogy a Gazprommal kötött gáztárolási megállapodás (700 millió köbméter orosz földgázt tárolnak majd a magyarországi tárolókban) tovább erősíti a két cég kapcsolatát.

A lap cikkében arról is említést tett Baji, hogy az MVM venné át a régióból kivonuló energiacégek szerepét. AZ állami energiatársaság arra számít, hogy hatáskörük már nem csökken tovább, és látnak lehetőséget az ipari rezsicsökkentésre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik