Gazdaság

Édeskevés, amit tudunk a netadóról

Az elmúlt másfél napban sok minden elhangzott a netadóról, és annak az ellenkezője is. Összefoglaljuk, hogy eddig mit lehet tudni biztosan az adóról.

Nagyot fordult másfél nap alatt az internetadó ötlete. A sajtóban eddig megjelentek, és azoknak az ellenkezője is,  mindenkinél kiverték a biztosítékot. Tiltakoztak az internetszolgáltatók, a szakszervezetek, az ellenzék, és az internet népe is. Sőt, még tüntetés is szerveződik.

De a kormányon belül is elkezdtek egymásra mutogatni. Az infokommunikációs államtitkár a nemzetgazdasági minisztériumra tolta az egyeztetés hiányát. És még a legendás Deutsch Tamás is azt mondta a netadóról brüsszeli magányában, hogy “Neeeeeeeeeeeeeeeee”!’

És ahogy megjósoltuk, Rogán Antal – rövidebb idő alatt, mint gondoltuk – mégis megmentette a magyarokat! Rogán ugyanis már szerdán bejelentette, hogy a Fidesz mégis 700 forintban maximalizálná egy módosítóban a netadó felső határát a lakosságnak, 5000 forintban pedig a cégeknek. Ezzel az a látszat keletkezett, hogy a hatalmas tiltakozás hatására a Fidesz visszakozott, és jóságos megmentőként finomította a javaslatot. Vagy csak olyan bénák voltak, hogy elnéztek egy tizedesjegyet, és a dolog túlnőtt rajtuk.

A helyzetre jellemző, hogy szerda délután Varga MIhály megüzente az internetszolgáltatóknak, hogy beszélgessenek, és elmondhatják neki, ha valami nem tetszik az NGM törvényjavaslatában.

Ez azonban édeskevés

És nincs is megoldva ezzel semmi. HIszen a fontos részleteket továbbra is teljes homály fedi, nem beszélve magáról a koncepcióról, ami az adatforgalom megadóztatásával Kenya szintjére rántaná vissza Magyarországot a digitális világban. A netadó szinte mindennel szembemegy, ami ma versenyképesnek számít a világban. A kormány pedig még egyetlen épkézláb indoklással sem állt elő, hogy ez az egész miért is kell. Ja de, “azt vettük észre, hogy az emberek egyre többet telefonálnak az interneten” – mondta Varga Mihály.

Jelen állás szerint, szerda délután öt óra körül mindössze ennyit tudunk a netadónak nevezett jelenségről:

– Nem kérdés, hogy a netadó mindenkinek megdrágítaná az internet használatát, hiszen az életünket teljesen átszövi a világháló. A netadó csökkentené a vállalkozások versenyképességét (pl. online pénztárgépek), a közigazgatás hatékonyságát (pl. e-közigazgatás), a lakosság netszabadságát (az információkhoz való korlátozott hozzáférésen keresztül)

– Nem világos, hogy a magán és céges internetezést hogyan szeretnék elkülöníteni. A munkahelyünkön is netezünk magáncélra. A kismamák, távmunkások, részmunkaidősök, akik otthon dolgoznak, szintén neteznek a munkájuk miatt.

– A netadó átrendezheti a hazai tartalomszolgáltatást, mert – ahogy az Index felhívja rá a figyelmet – a távközlési cégek könnyen forgalomarányos díjcsomagokat vezethetnek be, melyeknek a léte ezzel az adóval könnyen alátámasztható.

– Az adócsomag tervezete szerint a netadó a távközlési cégekre kivetett telekommunikációs adó meghosszabbítása. Ennél magánszemélyenként 700 forintos a plafon, cégeknél pedig 5000 forintos. Rogán ezt a szabályt alkalmazná a netadóra is. Tehát a netadót nem az emberek fizetik meg, de ha mégis, akkor csak 700 forintig. Micsoda megkönnyebbülés!

Még az is lehet, hogy az egész a Magyar Telekomnak (MT) jó, ahogy az Index írja, mivel a netadó tönkreteheti a kisebb internetszolgáltatókat, ám az MT – a brutális társasági adóján történő leírásán keresztül – hosszabb távon jobban kerül ki a történetből, mint versenytársai.

Konklúzió

Folytatása következik. Megígérjük!

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik