Belföld

Kicsapta a biztosítékot az internetadó

A kormány máris visszavonulót fújt, az MTI hétszáz forintos felső határt lengetett be. Közben vasárnapra nagy tüntetés szerveződik.

Kedden a parlamentnek benyújtott jövő évi adótörvény-javaslatból kiderült, hogy a kormány az internet-szolgáltatásra is kiterjesztené a távközlési adót – minden megkezdett egy gigabyte forgalom után 150 forintot kellene fizetniük a távközlési szolgáltatóknak. Tegnapi összefoglalónkban megmutattuk: még aki nem is használja fájlok megosztására az internetkapcsolatát, csak átlagos mértékben hallgat zenét és néz videókat a böngészés mellett, annak is több mint kétezer forint lehetne a havi internetadója, ezt már valószínűleg áthárítanák a szolgáltatók.

A felháborodott netezők vasárnap 18 órára tüntetést hirdettek a József nádor térre, a Nemzetgazdasági Minisztérium elé. A meghívóban kitérnek arra, hogy hét éve a Fidesz ellenzékben még azt mondta: az internet megadóztatása mindenkinek rossz. Megjegyzik, hogy „eleget adóztunk már a korrupt NAV-nak” és annak a vélelemnek is hangot adnak a szervezők, hogy az internetadó belengetése figyelemelterelést is szolgál: „Ne felejtsük el, hogy a nyugati világ megvetően kezeli hazánkat a kormány dilettáns tevékenysége miatt, a kitiltási botrány, az áfacsalások és a korrupció változatlanul köztünk van.”

Tiltakozik az egyik legnagyobb, letöltéseket kínáló internetes oldal, az nCore is. A több százezer felhasználóval rendelkező oldalon jelenleg nem azt írják ki egy-egy állománynál, hogy mekkora a letöltendő adatmennyiség, hanem azt, hogy forintban mekkora adóterheléssel jár.

Mint mi is megírtuk, megszólalt az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége is – közleményük szerint az új adónem tovább mélyíti a digitális szakadékot, gátolja a gazdaság fejlődését és szembemegy a kormány által vállalt Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával is.

Közben – vélhetően a reagálások hatására – az MTI kedden este már arról adott hírt, hogy a kormány felső gátat szabna az új adónemnél: a magánelőfizetőknek havonta legfeljebb hétszáz, a cégeknek ötezer forintot kellene kifizetni. Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár azt mondta: a kormány húszmilliárd forint pluszbevételre számít az internetadóból.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 kedd esti műsorában azt mondta: azt reméli, hogy elég nagy a verseny ahhoz, hogy a szolgáltatók ne hárítsák át a fogyasztóra az internetadó díját. A kormány azzal érvel, hogy amelyik szolgáltatónál magasabb az adatforgalom, az fizessen többet – hangzott el.

Kép: pengebacsi.tumblr.com 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik