Gazdaság

Gigabírság a megyei napilapoknak

Felosztották egymás közt a piacot a kiadók – megállapodtak, hogy nem lépnek be egymás területeire.

A Gazdasági Versenyhivatal összesen 2,2 milliárd forintos bírságot szabott ki, miután megállapította, hogy kartelleztek a megyei napilapok piacán a kiadók. A GVH közleménye szerint az érintett vállalkozások – az Axel Springer (új nevén Mediaworks Kft.), a Russmedia (korábbi nevén Inform Média), a Lapcom és a Pannon Lapok versenykorlátozó megállapodást kötöttek, melynek értelmében tartózkodtak az egymás földrajzi területeire való belépéstől.

A versenyhivatal közlése szerint a fenti vállalkozások közt 2000-ben létrejött, vasárnapi lapokkal kapcsolatos szerződések kölcsönös versenytilalmat, illetve az árak egyeztetésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaztak. A hivatal szerint az is feltételezhető, hogy a hirdetési árakra vonatkozóan is egyeztettek. A piacfelosztással meggátolták, hogy egymás megyéinek területén második napilapokkal és egyéb kiadványokkal megjelenjenek a kiadók.

A legnagyobb, 755 millió forintos büntetést a Pannon Lapok kapta, melynek tulajdonosa – az Ost Holding GmbH-n keresztül – a Funke Mediagruppe, a magyarországi nyomtatott sajtó jelentős szereplője. Az Ost-Holding egyúttal a HVG jelenlegi többségi tulajdonosa, ugyanakkor nemrég megegyeztek abban, hogy a HVG Zrt. 75 százalékos részvénycsomagját eladják a lap munkatársait tömörítő társaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik