Gazdaság

Ezermilliárdos áfacsalás az orrunk előtt

Valószínűleg senki nem gondolja, hogy a kínai ruhabiznisz legálisan zajlik. De mintha mindez éveken át elkerülte volna a NAV figyelmét.

Hogy mekkora pénzek foroghatnak a kínai ruhakereskedők kezében, azt jól mutathatta az a múlt heti hír, mely szerint félmilliárd forintnak megfelelő eurót raboltak el egy boltostól. Ez már a NAV-nak is gyanús lett, így vizsgálatba kezdtek. A hvg.hu a hír kapcsán annak próbált utánajárni, vajon mekkora is lehet a számla nélküli ruhabiznisz.

Több ezer milliárdos adómentes forgalom

Ehhez a két nagykereskedelmi központ forgalmát próbálták megbecsülni a beérkező kamionok számából, illetve egy-egy rakomány értékéből (utóbbit NAV-os foglalás alapján). Arra jutottak, hogy csak a Monori Centerben akár több ezer milliárd forintos forgalmat is bonyolíthatnak évente. És ennek elcsalt áfatartalma is megközelítheti akár az ezermilliárdos összeget is. És úgy tűnik, ennek nagy része évek óta elkerülte az adóhatóság figyelmét.

Az ügyleteket egyébként nem lehet könnyű nyomon követni, hiszen a beszerzések fantomcégek beiktatásával, számla nélkül vagy hamis számlákkal zajlanak, a vevőknek pedig csak elvétve adnak számlát, akkor, ha erősködnek – tárta fel a lap. Becslésük szerint a forgalom legfeljebb néhány ezreléke lehet adózott. S ha esetleg meg is bírságolják a kínai kereskedőket, valószínűleg az sem igazán rázza meg őket, mert 100-200 százalékos haszonnal dolgozhatnak.

Megelégelték

A magyar kereskedők egy része egyébként megelégelte, hogy a kínaiak nem adóznak, ezért honlapot indítottak, ahol gyűjtik a leleplező anyagokat. Egyikük Varga Mihálynál is tett bejelentést nemrégiben. Ezután nem sokkal a NAV nála végzett ellenőrzést, de nem találtak rendellenességet az illető vállalkozónál.

Ha részletesebben is kíváncsi, miről számoltak még be a vállalkozók a lapnak, és miből lehetett megbecsülni, mekkora lehet a fekete ruhabiznisz, kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik