Gazdaság

Olajos bandára csapott le a NAV a Dunán

A pénzügyőrök összesen 2510 liter, 1,6 millió forint értékű gázolajat foglaltak le. Az ügyben jövedéki bírság kiszabása is várható, melynek összege meghaladja majd a 700 ezret.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának járőrei több mint 2500 liter adózatlan, jelölt gázolajat találtak egy Duna menti ingatlanon. Az elkövetőt épp tetten érték, amikor gázolajat szivattyúzott egy hajóból.

A NAV pénzügyőrei ellenőrzéseket végeztek a Dunánál, amikor éjféltájban észrevették, hogy az egyik közelben kikötött hajóhoz odaáll egy csónak, majd a hangokból arra következtettek, hogy ott éppen üzemanyagot szivattyúznak.

A járőrök megvárták amíg a csónak kiáll a partra és igazoltatták annak vezetőjét. A vízi járműben 1250 liter gázolaj volt, amelyet egy kb. 20 méteres műanyag tömlőn keresztül terveztek a Duna-parti ingatlan területére szivattyúzni. Az ellenőrzéskor az is kiderült, hogy a műanyag csónakot gázolaj szállítására illegálisan alakították át.

Mivel alapos gyanú merült fel, hogy az ingatlanon nagyobb mennyiségű adózatlan ásványolaj is lehet, a pénzügyőrök a lakóhelyet is ellenőrizték. Ott még több gázolajat találtak egy tehergépkocsi rakterében, a garázsban, valamint a kertben elhelyezett hordókban, melynek származását a tulajdonos semmilyen bizonylattal nem tudta igazolni.

Fotó: NAV

A csónakban, a fémhordókban, a műanyag kannákban és a tehergépjármű rakterében talált gázolajról a pénzügyőrök megállapították, hogy mindegyik jelölőanyagot tartalmaz. Ez kizárólag olyan gázolajban található meg, amelyet adómentesen szereztek be és a jövedéki törvény szerint csak gazdasági tevékenységet (például személy-, vagy áruszállítást) folytató hajó üzemanyagtartályában használható fel jogszerűen.

A pénzügyőrök összesen 2510 liter, 1,6 millió forint értékű gázolajat foglaltak le. Az ügyben jövedéki bírság kiszabása is várható, melynek összege meghaladja majd a 700 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik