Gazdaság

Új rekord: még soha nem töröltek ennyi céget

10722 céget törölt a cégbíróság 2014 harmadik negyedévében. Ez új rekord, ugyanis az előző negyedévben 10 174, egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 8058 cég szűnt meg - írja a hvg.hu

Három hónap alatt 10722 cég szűnt meg 2014 harmadik negyedévében, ez a szám 5%-kal több az előző negyedévhez képest, de még megdöbbentőbb a tavaly ilyenkori számokkal összehasonlítva: 2013 harmadik negyedévéhez képest 33%-kal több cég tette le a lantot.

Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője szerint az emelkedő trend egy ideig még kitart, ugyanakkor a cégfelszámolásoknak pozitív hozadékai is vannak. A szakember szerint nem a válságra jellemző felszámolási hullámról, sokkal inkább konszolidációs folyamatról van szó, mivel a válság időszakában a cégek zöme felszámolási eljárás végeredményeként szűnt meg, mára ez az arány azonban 40% alá esett. A hvg.hu szerint ez az összehasonlítás kissé csalóka, hiszen a válság óta bevezették a kényszertörlés intézményét, ezzel együtt a cégek egyre kisebb hányada dől be. A portál megjegyzi: egyre több gazdasági társaság szűnik meg a piaci lehetőségek felmérése után. Tóth Tamás elmondta: a rendkívül szétaprózott tőkeszerkezet és a kényszervállalkozások miatt a folyamat elkerülhetetlen volt. A szakember szerint „a hatékonyságnak és a méretgazdaságosságnak teret kell nyernie a magyar gazdaságban, ahol közel kétszer annyi cég működik, mint Ausztriában.”

6408 új vállalkozás

A portál szerint a konszolidáció jele, hogy a megszűnt cégeket nem pótolják újakkal, 2014 harmadik negyedévében a közel 11 ezer törlésre 6408 új vállalkozás jutott. Ezek alapján úgy tűnik, a jól bejáratott gyakorlat, miszerint a megszűntetett cégek vezetői azonnal új társaságot alapítanak, hogy a korlátolt felelősség mögé bújva onnan folytassák másoknak kárt okozó tevékenységüket, visszaszorulni látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik