Gazdaság

Világszerte bajban a Tesco

Nem elég, hogy évek óta csökkennek az eladásaik a diszkontok térnyerése miatt, most a brit pénzügyi felügyelet is rájuk szállt a könyvelői baki miatt. Amiről kiderülhet, hogy nem is volt baki, hanem szándékos kozmetikázás. 

A Guardian írta meg, hogy a Tesco könyvelői bakija miatt egész pályás letámadást indított ellenük a brit pénzügyi felügyelet. A Daily Mail szerint a hatóság azt vizsgálja, hogy vajon a könyvvizsgálók szándékosan kozmetikázták-e felfelé a cég féléves pénzügyi jelentését. Nem kis összegről van szó, a könyvvizsgálók 250 millió brit fonttal (99 milliárd forinttal) több féléves profitot mutattak ki a valóságosnál.

Ha csaltak, akkor végük van

A brit sajtó arról cikkezik, hogy egyelőre nem világos, szabotázs történt, és valakik így akarták lejáratni a Tescót, vagy éppen ellenkezőleg, a valóságosnál nagyobb eredmény kimutatásával akarták a cég részvényárfolyamát feljebb srófolni. Valószínűleg az utóbbiról lehet szó. A felügyelet többek között azt vizsgálja, hogy kinek állt érdekében a hamis adatok közzététele. Megnézik az ügyben érintett Tesco és a könyvvizsgáló cég alkalmazottainak befektetéseit, hogy például gazdagodtak-e az árfolyamesésen, amit a botrány kiváltott.

A tőzsdei cégeknek kötelező félévente közzétenni az eredményeiket Nagy-Britanniában. Ezek a jelentések azért fontosak, mert közvetlenül befolyásolják az adott vállalat részvényeinek árfolyamát. Ha valaki kedvező gyorsjelentést tesz közzé, akkor emelkedik az árfolyama, ha kedvezőtlent, akkor esik. Amikor például kiderült a turpisság, a londoni tőzsdén 13 százalékot estek a Tesco részvényei. 

A Tescótól sok vásárló átpártolt a Lidlhez és az Aldihoz, illetve a Marks&Spencerhez

A hibát egyébként maga a Tesco ismerte el, rossz nyelvek szerint azért, mert az amúgy is kiderült volna. A bejelentéssel egy időben felfüggesztették a brit operatív igazgatót és három másik vezetőt. A Tesco könyvvizsgálója egyébként a híres PricewaterhouseCoopers, de a társaság most a Deloitte-ot bízta meg a vizsgálattal, amely a Freshfields jogi szakértőivel dolgozik majd az ügyön.

A mostani botrány azért is tesz nagyon rosszat a cégnek, mert senki nem érti, hogy egy ilyen szervezett nagyvállalatnál miként fordulhat elő ilyesmi. Tehát vagy a pénzügyi folyamatok nem működnek megfelelően a cégnél, vagy szándékosság van a háttérben. Mindkettő súlyosan érinti a cég értékét, a márka megítélését is – különösen Nagy-Britanniában, ahol a társadalom mélyen megveti a csalást, a hazugságot. A mostani botrány piaci becslések szerint 2 milliárd brit fonttal csökkentette a cég értékét. Összehasonlításul: a nagyválallat 2013 első félévében 1,6 milliárd font profitot ért el, idén egész évben ennek a fele sem fog összejönni.

Világszerte bajban vannak

A Tesco ötödik éve küzd a csökkenő eladásokkal Európában. Elemzői vélemények szerint a Tesco elsősorban a diszkontáruházak (pl. Lidl, Aldi) térnyerését szenvedi meg, és problémáit tetézi, hogy lassan reagált e piaci folyamatra. Augusztusban három éven belül a harmadik nyereségfigyelmeztetést adták ki, amelynek nyomán 11 évi mélypontra süllyedt a Tesco-részvények árfolyama. Nem sokkal korábban lemondott az előző vezérigazgató, Philip Clarke, miután a cég helyzetének javítását célzó, általa elindított egymilliárd fontos fejlesztési program nem hozta a várt eredményeket. 

Magyarországon még jól megy nekik

Magyarországon a tavalyi évet közel 43 milliárd forint adózás utáni veszteséggel és jelentős létszámleépítéssel zárta a Tesco-Global Áruházak Zrt. Egy évvel korábban egymilliárdos nyereséget értek el. Az éles váltást nem a forgalom drasztikus visszaesése okozta, hanem egy több tízmilliárdos egyszeri tétel, azaz új boltok nyitása, illetve egyéb ráfordítások. A Tesco 2013-ban négy Tesco Expresszt és több hipermarketet is nyitott Magyarországon, ezek pontos eredménye csak 2015 első hónapjaiban derül ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik