Gazdaság

Gazdagabbak lettünk mi magyarok

Jókorát ugrottunk előre a világ leggazdagabb országainak listáján egy év alatt, így már bent vagyunk a top harmincban.

Több éven át 33. helyezettek voltunk a világ leggazdagabb országainak listájában, de most 3 helyet előre ugrottunk – figyelt fel rá az Azénpénzem.hu, miután összevetette az Allianz tavalyi és idei legfrissebb jelentését.

Kimaradt a jóból

Átlagban 2,2 millió forint a vagyonunk

Konkrétan ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó nettó átlagos pénzügyi vagyon 7152 euró (vagyis 2,2 millió forint). Régiós áttekintésben is jól állunk, mert csak Szlovénia és Csehország előz meg minket, még Horvátországot is magunk mögé utasítottuk.

Ezeket a sorokat olvasva mintha nem is ugyanarról a Magyarországról lenne szó, mint amit a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja és a GfK Piackutató Intézet tárt elénk nemrégiben az Osztálylétszám című kutatásában, amiből kiderült, hogy kétmillió magyar tartozik a leszakadtak közé és mindössze 200 ezer az elitbe, és 10,5 százalék a felső középosztályba. De nincs itt semmi ellentmondás.

Más kutatás szerint is

A leggazdagabb 10 százalék vagyona hízott tovább

Az Allianz vagyonmátrixot is nézett ugyanis, és ebből az derült ki, hogy Oroszországhoz hasonlóan Csehországban és Magyarországon is kimutatható, hogy az éles vagyonbeli különbségek tovább fokozódtak. Ahelyett, hogy az ország gazdagodásával párhuzamosan javult volna az eloszlás. 

Egyébként a vizsgált 50 ország többségében ez volt a helyzet: a leggazdagabb 10 százalék tovább gazdagodott – írta a lap. Szóval ilyenformán nem lógunk ki a sorból. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik