Gazdaság

Érkezik az új 10 eurós

Szeptember 22-én kerülnek forgalomba az új bankjegyek, azonban a régiek használatban maradnak, a tartalékokat is kibocsátják - adta hírül az MTI az Európai Központi Bank tájékoztatása alapján.

Az új bankjegyek bevezetésére biztonsági okokból volt szükség, a friss papírpénzekre új vízjel és hologramcsík került, valamint a bankjegyet megdöntve a rajta található számjegy sötétkék és smaragdzöld árnyalatban csillog, így a bankó egy pillanat alatt ellenőrizhető.

“Kulcsfontosságú, hogy aki euróbankjegyeket használ, az ezt a jövőben is teljes bizalommal megtehesse. Ezt a célt szolgálja az Európa-sorozat” – idézi az MTI Yves Marscht, az EKB igazgató tanácsának luxemburgi tagját, aki a bankjegykibocsátásért felel a jegybankban. Az Európa-sorozat második tagjaként, az 5 eurós megújulását követően bocsátják ki a korszerűbb 10 eurósokat.

A bankjegyek eredetiségét vizsgáló eszközökkel foglalkozó cégek már 9 hónappal ezelőtt kaptak az új bankjegyekből. Az MTI tájékoztatása szerint az eurózóna jegybankjai mindent megtesznek, hogy az átállás zökkenőmentes legyen.

Fotó: Europress/AFP/Arne Dedert 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik