Gazdaság

Putyin a magyar gáztározókat játszhatja ki az ukránok ellen

Oroszország az Ukrajna utáni első EU-s országként magyar tározókba hozna gázt, hogy innen biztosítsa Európának a téli ellátást – értesült a keddi budapesti tárgyalásokról a Napi Gazdaság.

A magyar gáztározók bérbaadásáról tárgyalt kedden Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Anatolij Janovszkival, Oroszország helyettes energiaügyi miniszterével. A Napi Gazdaság szerint körülbelül 500 millió köbméter fűtőanyag érkezhet, célja pedig az európai szállítások biztosítása lenne a téli időszakban.

Kapcsolódó cikkünk:

A szakértői vélemények szerint a betárazásra akár már szeptemberben sor kerülhet. A magyar tározók esetében hivatalosan szeptember 30-án ér véget a betárolási ciklus. Ez nem azt jelenti, hogy attól kezdve nem helyeznek már el fűtőanyagot a föld alatti létesítményekben, csupán azt, hogy a maximális betárolási kapacitás jelentősen lecsökken.

A Magyarországon tárolt gázzal az orosz fél célja az lenne, hogy az Ukrajnán keresztül a téli időszakban esetlegesen akadozó tranzit ellenére el tudja látni európai vevőit kellő mennyiségű fűtőanyaggal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik