Gazdaság

Ha Putyin elzárja a csapokat, Ausztriában akkor is lesz gáz

Ausztria téli gázellátása akkor is biztosított, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat - mondta Walter Boltz az osztrák energiafelügyelet (E-Control) vezetője a Kurier című osztrák napilapnak hétfőn.

Az osztrák földalatti gáztárózók teli vannak, összesen 8,1 milliárd köbméternyi gázkészlet áll rendelkezésre – írja a lap az MTI tudósításában. Boltz korábban úgy nyilatkozott: az Ausztriai gáztározók kapacitása az ország éves fogyasztásának 110 százaléka. A lap úgy tudja, a felső-ausztriai Haidachban tárolt egymilliárd köbméter az orosz állami olajvállalat, a Gazprom tulajdona. A német gáz- és áramtársaságnak, az E.ON-nak is vannak osztrák tározókban tartalékai, azonban a pontos mennyiség üzleti titok.

Európa további tárolók, alternatív energiahordozók és új szállítási útvonalak segítésével tudná elkerülni az orosz gáztól való függését. Ha az ellátás leállna, Ausztria az Északi Áramlat és az Opal vezetékeken át Németországon keresztül juthatna gázhoz – mondta Boltz és emlékeztetett: a Kaszpi-tenger felől érkező Albánián át vezető Adria-gázvezeték (angolul Trans Adriatic Pipeline, TAP) 2019-re készül el. Boltz szerint Nyugat-Európa a következő öt-hat évben cseppfolyósított gáz és palagáz felhasználásával is meg tudná oldani a gázellátást, és már nem lenne szüksége orosz importra.

A felügyelet vezetője szerint a jelenlegi alacsony gázárak is azt mutatják, hogy a piac nem számít pánikra. A gáz ára tíz éve nem volt olyan alacsony a nyugat-európai piacokon, mint most – mondta Boltz a lapnak. A felügyelet vezetője korábban elmondta: a 140 európai tározóban összesen százmilliárd köbméternyi gáz van.

Összehasonlításképpen 2013-ban a Gazprom 162 milliárd köbméter gázt szállított Európába, ebből 40 milliárd köbmétert Németország, 25 milliárd köbmétert Olaszország, 27 milliárd köbmétert Törökország és 5,23 milliárd köbmétert pedig Ausztria kapott.

A Kurier továbbá utalt az Európai Unió (EU) által végrehajtott gáz-stressz-tesztre, mely az egyes tagállamok által előkészített vészhelyzeti tervek alapján megakadályozná, hogy minden tagállam egyszerre használja ugyanazt a csővezetéket. Másrészt az unió arról is kíván gondoskodni, hogy szükség esetén nyugati országok tartalékaiból részesülhessenek azok az országok, amelyek különösen függnek az orosz gáztól, például Magyarország. A teszt eredményeinek részleteit októberben hozzák nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik