Gazdaság

Matolcsy Bod Péter Ákosnak magyarázza az ingatlanvásárlását

Matolcsy György a jegybank jelenlegi elnöke nyílt levélben részletezi az intézmény korábbi vezetőjének miért is jó, hogy a nemzeti bank megvette az Eiffel Palace-t.

Mint levelében a Magyar Nemzeti Bank elnöke írja meglepetéssel értesült Bod Péter Ákosnak, az MNB egykori elnökének, a Budapesti Corvinus Egyetem tanárának az MNB ingatlanvásárlásait kifogásoló nyilatkozatáról. A nyílt levélben Matolcsy egyebek mellett külföldi példákat hoz jegybanki ingatlantulajdonokra, és leszögezi, hogy az Eiffel Palace megvásárlása jó üzlet volt, mert nyomott áron jutott hozzá az MNB, az irodaházat pedig gazdaságosan üzemeltetheti.

Más jegybankok befektetési stratégiáját követve, miért ne törekedhetne arra a Magyar Nemzeti Bank, hogy elősegítse saját eredményes gazdálkodását annak érdekében, hogy a következő években se terhelje veszteségmegtérítési kötelezettséggel a költségvetést, vagyis az adófizetőket – teszi fel a kérdést Matolcsy György.

A vásárlás pénzügyi hátteréről kiemeli: az MNB a tavalyi évet – az előző vezetés által betervezett 203 milliárd forintos veszteséggel szemben – 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárta, így az ingatlanok megvásárlása nem jelentett terhet a központi költségvetésnek, ezáltal az adófizetőknek, hazánk közösségi vagyona ugyanakkor gyarapodni tudott.

“Kérem, elfoglaltságai mellett lehetőség szerint szakítson időt arra, hogy áttanulmányozza a jegybanktörvényt, annak passzusaiból ugyanis félreérthetetlenül kiderül, hogy a jegybank függetlensége nem cél, hanem eszköz, amivel a Nemzeti Bank legfőbb küldetését, a közjó szolgálatát látja el” – hívja fel Bod Péter Ákos figyelmét a jegybankelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik