Gazdaság

Orbán és Lázár titokban teszteli a bankokat

Arról puhatolóznak a tárgyalásokon, hogy vajon mennyi veszteséget hajlandóak lenyelni a bankok a devizahiteles mentésnél úgy, hogy ne fogják vissza a hitelezést.

Színfalak mögötti tárgyalásokon igyekszik kitapogatni a magyar kormány, hogy az őszi – közel 1000 milliárd forintos – devizahiteles-csomagot követően mekkora terhet viselnek el a forintosítás során a magyarországi pénzintézetek – írta a Magyar Nemzet pénzpiaci pletykákra hivatkozva. 

A lap úgy tudja, Orbán Viktor kormányfő és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter legalább két banknál tesztelte már, hogy meddig lehetne elmenni a jövő év első felére tervezett forintosításnál. 

Orbán:

Melyik ujjukat harapják? 

Információik szerint a kabinet attól tart, ha túlságosan sokba kerül a devizahitelek forintosítása a pénzintézeteknek, az visszafoghatja az éppen beindult hitelezést, így veszélybe kerülhet a gazdasági fellendülés is. 

A másik oldalon viszont ott vannak a devizahitelesek, akiket szintén ki kell elégíteni. Orbán Viktor péntek reggel azt mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy átlagban harmadával csökkenhet a hitelek törlesztőrészlete a mentőcsomaggal. Kérdés, hogy ennyivel megelégszenek-e majd a pórul járt adósok, vagy még a forintosításon is szeretnének-e nyerni? És hogy ezt a bankok hajlandóak-e majd lenyelni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik