Gazdaság

A Szberbank is a szankciós listán van

Nyilvánosságra hozták az Oroszország elleni amerikai büntetőintézkedések konkrét részleteit – írja az MTI.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok csatlakozik az Európai Unióhoz és új, a pénzügyi, energetikai és hadiipari szektort érintő szankciókat vezet be Oroszország ellen, amiért az csapatokat vezényelt Kelet-Ukrajnába.

A pénteken ismertetett amerikai lépés tovább szigorította a bankok elleni büntetőintézkedéseket. A listára felkerült a Szberbank is. A pénzintézet legfeljebb 30 napra vehet fel hitelt külföldön, csakúgy, mint a szankciós listán szereplő többi bank is. German Gref, a Szberbank vezére nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a lépés miatt megemelik a devizabetétek utáni kamatot.

Washington az orosz olajcégekkel szemben is szigorította a szankciókat. Mostantól nem lehet eladni mélytengeri és sarkköri olajkutatáshoz szükséges termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat a legnagyobb energiaipari cégeknek, a Gazprom Nyeftynek, a Lukoilnak, a Szurgutnyeftyegaznak és a Rosznyeftynek. Két energiaipari cég esetében a külföldi finanszírozás feltételeit is megszigorították.

Az új szankciós listára a Rosztyeh orosz állami fegyvergyártó vállalat is felkerült.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik