Gazdaság

Ukrajnának nem kell a magyar földgáz

„Ezt az oroszok jól kitalálták" – mondta az Ukrtranszgaz vezetője, aki szerint a Gazprom miatt Ukrajnának nem éri meg földgázt importálnia Magyarországról.

Az ukrán gázszállító monopolcég vezetője szerint a Gazprom annyira megemelte a földgáz árát Magyarországnak, hogy ettől Ukrajnának már nem éri meg Magyarországról importálnia a gázt. Ezt Ihor Prokopiv, az Ukrtranszgaz vezetője nyilatkozta szerdán. Kijelentését számos orosz és ukrán hírportál idézte.

Prokopiv elmondta: szerdán “Magyarország felöl igen kevés földgáz érkezett. Ezt az oroszok jól kitalálták, mesterséges helyzetet teremtettek az árral a magyar gázpiacon. Az energiahordozó ára ezer köbméterenként mintegy 400 dollár. Ez számunkra túl magas ár.”

Az ukrán illetékes szerint a Gazprom “szállítási felárat” számol fel, amelyet számos módon elérhet. Ihor Prokopiv azt mondta, hogy “az Ukrajnának szánt szlovák földgáz ára ezer köbméterenként 320-330 dollár” – írja az MTI. 

Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át. Magyarországon keresztül maximum napi 16 millió köbméter földgáz juthat el Ukrajnába.

Ukrajna harmadik hónapja nem tudja maximális szintre emelni a gázimportot Magyarországról – közölte egyebek között a biz.liga.net. A napi átlagos gázexport 3-5 millió köbméter volt Magyarországról az ukrán hírportál szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik