Gazdaság

Gazdagabb lett a magyar

A válság kitörése óta a lakosság rengeteg hitelt fizetett vissza, most pedig végre a megtakarításait is tudta növelni – írja a Világgazdaság.

A pénzügyi válság kitörése óta folyamatosan nő a lakosság nettó pénzügyi vagyona. Az idén félévkor 26 390,8 milliárd forintnyi vagyona maradt a háztartásoknak az adósságok levonása után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, ez csaknem 11 százalékkal több annál, amivel 2013 nyarán rendelkezett a lakosság. Az elmúlt két évben csaknem 25, az elmúlt három esztendőben pedig több mint 35 százalékkal lett gazdagabb a lakosság, 2009 tavasza óta pedig 75 százalékkal emelkedett a háztartásoknál lévő nettó vagyon értéke – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A gyarapodásnak két oka van. Az egyik az, hogy a háztartások a válság elmélyülése óta jóformán minden hónapban nettó hiteltörlesztők voltak. Az adósságuk legfeljebb a forint gyengülése miatt nőtt átmenetileg. A lakosság kötelezettségei 2010 közepén voltak a csúcson, akkor csaknem 11,5 ezer milliárd forint volt a tartozásuk. Ez négy év alatt alig 9 ezer milliárd forintra olvadt, vagyis hatéves mélyponton áll. A kötelezettségek zöme bankhitel, ezen belül a hosszú lejáratú kölcsönök dominálnak.

A lekötött betétek helyett az alternatív megtakarításokat részesíti előnyben a lakosság. Az elmúlt három-négy évben megduplázódott például a háztartási értékpapírszámlákon lévő hitelpapírok volumene főleg a lakossági állampapír-vásárlásoknak köszönhetően. A részvény jellegű befektetések közül a befektetési alapok a legkedveltebbek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik