Gazdaság

“Boldog Órákban” piálhat a magyar

Dániában még reklámozni is tilos alkoholt, Svédországban egy üveg vodkáért tízezer forintot is elkérnek, míg a finnek komppal Stockholmig utaznak, és a vámmentes területen nagyon berúgnak. De milyen lenne a magyar modell? Szavazzon!

A Napi Gazdaság csütörtöki száma „kormányközeli források” alapján azt írta, hogy eldőlt, a dohány után az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül 2015-től. A lap szerint a koncepciót véglegesítették, és a kormány már egyeztet is a piaci szereplőkkel. A szabályozás hasonló lehet a trafikokhoz, törvényben lesznek rögzítve az alkoholárusítás szabályai.

A kormányszóvivői iroda határozottan cáfolta a hírt. A Miniszterelnökségen a 444.hu-nak azt mondták, hogy az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült, és nincs a kormány napirendjén.

A Népszabadságnak nyilatkozó szeszipari szereplők sem tudnak arról, hogy a kormány bárkivel is érdemi egyeztetést folytatott volna az alkoholpiac államosításáról. Bár kormányzati berkekből az utóbbi években időről időre felröppenő államosítási törekvésekről eddig is hallottak, ám eddig kormányoldalról még soha sem hívták őket ezzel kapcsolatban megbeszélésre – nyilatkozták. Többen egybehangzóan állították: a legutolsó kiszivárgott hírek éppen arról szóltak, hogy jegelték az ötletet, 2016 előtt a kormány semmilyen módon sem is nyúlna az alkoholpiachoz.

2016-tól viszont akár így is lehet

A világban nem ismeretlen fogalom az alkoholforgalmazás koncessziós boltokba terelése. Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Kanadában már hosszú ideje nem kapható szeszes ital szupermarketekben, az ilyen jellegű termékekhez csak külön erre a célra kijelölt üzletekben lehet hozzájutni. Az USA egyes államaiban még mindig életben van a teljes alkoholtilalom, legalábbis papíron.

Bangladesben, Pakisztánban és Jemenben korlátozottan lehet alkoholhoz jutni bizonyos bárokban, luxushotelekben, elsősorban a nem-muzulmán vendégek számára. Kuvaitban csupán néhány külföldi nagykövetség van kivételezett szerepben. Teljes szesztilalom van életben Líbiában, Szaúd-Arábiában, Afganisztánban és Szudánban. A felsorolt országokban vallási okokkal indokolják az alkoholtilalmat.

Európában jelentős szigorítás elsősorban a skandináv országokban figyelhető meg. Ezekben az országokban a mértéktelen alkoholfogyasztás komoly egészségügyi problémákat okoz, ezért erről az oldalról közelítenek a kérdéshez. A folyamatosan változó módszerek közül az alkoholárusítás állami monopóliuma csak az egyik lehetőség. Skandináviában ez azt jelenti, hogy kizárólag állami alkalmazottak állami boltokban árulhatnak alkoholt, azaz nem magántársaságoknak adják ki a jogot. Mivel egészségügyi okokkal indokolják az alkoholfogyasztás visszaszorítását, az szóba sem jön, hogy otthon pálinkát lehessen főzni legálisan.

Általában elmondható, hogy a skandináv országok a következőképpen küzdenek a mértéktelen alkoholfogyasztás ellen: magas az adó a szeszes italokon, korlátozott napszakban lehet a boltokban alkoholt vásárolni, tilos reklámozni az italokat, nagyon súlyosan büntetik az ittas vezetést. Nagyon fontos, hogy másik oldalról jelentős állami pénzeket költenek a megelőzésre, felvilágosításra az iskolákban, népszerűsítik a kulturált alkoholfogyasztást, amely a nemzeti kultúrák része, illetve komoly állami segítséget nyújtanak az alkoholbetegeknek a magas szintű ellátórendszereken keresztül. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy Skandináviában hol létezik állami koncesszió, és milyen más módokon küzdenek a túlzott alkoholfogyasztás ellen.

Dánia

Dániában nincs alkoholárusítási koncesszió a kiskereskedelemben, viszont a helyi önkormányzatok dönthetik el, hogy mettől meddig árusíthatnak alkoholt a kiskereskedők (Koppenhágában este 8-ig lehet alkoholt vásárolni). E mellett tilos az alkoholtermékek reklámja, és magas, 30 százalékos adót vetnek ki az italokra. Az adó még ennél is magasabb volt, de 1995-ben 47 százalékkal kellett csökkenteni az alkoholadót, mert a dánoknak elegük volt a magas árakból, s inkább a szomszédos Németországból szerezték be italszükségletüket.

Svédország

Jelenleg az alacsony alkoholtartalmú söröket lehet bárhol megvenni Svédországban, a magasabb szesztartalommal bírókat, a bort és a töményet csak az állami monopolhálózatban. Az ötvenes évek óta létező állami Systembolaget üzleteiben egy korsó sör 400, a sarki kocsmában pedig 1500 forintba kerül. A tömény szeszek ennél is drágábbak. Egy üveg vodka akár 10 ezer forintba is kerülhet az állami likőrcég boltjaiban, amelyből 420 van az országban.

Finnország

Az országban 1995-től az 5 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italokat csak az állami Alkó üzleteiben lehet megvenni. Meg persze a szórakozóhelyeken, de ott nagyon drága. Jellegzetes finn mulatság, hogy komppal Stockholmba utaznak, és a vámmentes területen nagyon berúgnak. Erre külön iparág épült ki, a hotelek, vendéglátóhelyek rendszeresen meghirdetik, hogy mettől meddig árulnak olcsóbban alkoholt. A legnépszerűbb mobiltelefonos alkalmazás pontosan megmondja, hogy éppen melyik skandináv étterem, hotel kínál „Boldog Órákat”, azaz olcsón vodkát és bort.

Izland

Az ország hosszú ideje küzd a mértéktelen alkoholfogyasztás ellen, többnyire váltakozó sikerrel. Például 1985-től minden alkoholtartalmú italt betiltottak, ám ez nem vezetett sikerre, és négy évvel később eltörölték a szabályt. Jelenleg a 2,25 százalék feletti szeszes italokat kizárólag az állami Vínbúðin boltokban lehet megvásárolni. Ugyanakkor online kereskedőktől könnyen be lehet szerezni bármilyen italt, ezzel igen sűrűn élnek is az izlandiak, csakúgy, mint az okostelefonos külföldi vodkatúrákkal.

Norvégia

Az országban a legszigorúbb szabályozás van érvényben Skandináviában. Csak 21 éves kor felett lehet legálisan alkoholt venni a kijelölt állami üzletekben. Az ország nem tagja az Európai Uniónak, ezért itt a legdrágábbak az alkoholos italok is, mivel annyi adót vethetnek ki rájuk, amennyit akarnak. A szeszes italok árszintje az uniós átlag 207 százaléka. Skandináviában a norvégok körében a legelterjedtebbek a külföldi vodkatúrák, illetve az online italrendelés.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik