Gazdaság

A legnagyobb pénznyelő Budapest volt

Csak az önkormányzatok egyharmada nem volt eladósodva az állami konszolidáció előtt. A GDP mintegy 4,5 százalékának megfelelő tartozást kellett lenullázni.

Mivel már teljesen befejeződött idén februárban a 2011-ben kezdődött önkormányzati konszolidáció, a Napi.hu kikérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a teljes adósságlistát.

Kétharmad hozta össze

Ebből kiderült, hogy az 1368,9 milliárd forintos tartozás az önkormányzatok kétharmadánál (2106 településen) keletkezett, egyharmaduknak tehát egyáltalán nem volt adóssága. Nem meglepő módom Budapest vezette a mezőnyt, 217,7 milliárd forintos kötelezettséggel. Mögötte állt a hatos toplistán még Pécs, Miskolc, Debrecen, Szeged és Esztergom.

A legkisebb adósság pedig 200 ezer forintos volt, Nagyhután és Bátmonostoron.

A lap megnézte az egy főre jutó adósságokat is, ahol már nem Budapest, hanem Alsómocsolád állt az élen – náluk az összesen 356 lakosra jutott ugyanis 451 millió forint tartozás. A top tízes listába azonban bekerült a fővárosi V. kerület is.

A szükség nagy úr

A cikkben a számok alapján megállapítják, hogy ahol nem volt pénzük az önkormányzatoknak, ott nemigen lett adósság sem, mert nem volt, aki hitelt adjon. De mint írták, a néhány tízmilliós tartozások azt is jelezhetik, hogy milyen kevés is elég lehet ahhoz, hogy egy település költségvetése rendbe jöjjön.

Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik