Gazdaság

Matyi Dezső átmentette üzletét családjának

A budapesti Alexandra könyvesboltokban már egy új vállalkozás árulja a könyveket, amelynek papíron semmi köze nincs a pécsi vállalkozóhoz.

Nem tudni, mi lesz a 11 milliárd forint adósságot felhalmozó Pécsi Direkt Kft.-vel, miután teljes titokban új cégbe vitte 15 milliárdos üzletének nagy részét Matyi Dezső. Csak a családja a tulajdonos – számolt be a Népszabadság keddi számában.

A cikk emlékeztet, hogy egy ideje a vállalkozó cégbirodalma összeomlásáról beszélnek a szakmában. Az Alexandra könyvesbolthálózat úgy néz ki, hogy megmenekülhet, hiszen működtetését a Rainbow Üzletlánc Kft. veheti át a Pécsi Direkt Kft.-től. Az Alexandrában már előbbi neve szerepel a nyugtákon, a lap érdeklődésére az egyik bolti alkalmazott azt mondta, hogy nem jelent fennakadást, hogy új cég viszi az üzletet.

A céginformációk szerint az átalakítást körülbelül tíz hónapja indították el a 2010-ben alapított „új” cégben, melynek tulajdonosa Matyiné Szabó Tünde, a vállalkozó felesége és az a washingtoni bejegyzésű Rainbow Publishing LLD volt, amely a Pécsi Direktet is birtokolja. Utóbbi mögött maga Matyi Dezső áll. Ez a cég idén márciusban kivonult az „újból”, májusban pedig bejegyezték Matyi két előző házasságából született lányát, Alexandrát és Biankát a tulajdonosok közé. Az új cég átvette a könyvkereskedői tevékenységet Budapesten, erről árulkodnak a Céginfo.hu adatai is, eszerint május elején öt nap alatt három lépésben nulláról 432 főre emelkedett a Rainbow-alkalmazottak száma. Eközben a Pécsi Direkttől ugyanezen időszakban négy lépésben összesen 495 alkalmazott távozott.

A cikk kitér arra is, hogy tavasszal még szerepelt a Rainbow Üzletlánc Kft. a NAV végrehajtás alatt álló cégek listáján, de valószínűleg azóta már kifizették a tartozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik