Gazdaság

Lomhábban nőtt az építőipar

Megtorpanni látszik a másfél éve kezdődött erőteljes élénkülés.

Júniusban az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 9,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Mindkét építményfőcsoport termelése növekedett: az épületeké 2,4, az egyéb építményeké 18,0 százalékkal. Az építőipar termelői árai 2014. II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,3 százalékkal emelkedtek – jelentette a KSH.

Még nőtt, de

Azt is megjegyzik azonban a statisztikusok, hogy az építőipari termelés másfél éve tartó növekedése júniusban a korábbi hónapokban megfigyelt nagyarányú bővüléshez képest kisebb mértékű volt. Ezt részben az épületek szerkezetépítését végző vállalkozások termelésének a 2013. júniusi magas bázishoz viszonyított visszaesése okozta, de az út- és vasútépítést végző szervezetek termelésének növekedése is kisebb mértékű volt, mint az elmúlt néhány hónapban.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 7,5 százalékkal alacsonyabb volt a májusinál. Az év első hat hónapjában a termelés 22,8 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

Az új szerződésekből is kevesebb volt

Nem túl biztató az sem, hogy a 2014 júniusában kötött új szerződések volumene 14,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene jelentősen, több, mint 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene pedig 2,5 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

Azonban az új szerződések júniusi visszaesése ellenére is az építőipari vállalkozások 2014. június végi szerződésállományának volumene 57,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 84,2 százalékkal magasabb volt, mint 2013. június végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik