Gazdaság

Orbán miniszterei 1,2 millión alkudoznak

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) kezdeményezte, hogy a tárcának előírt zárolást ennyivel csökkentsék.

A igazságügyi miniszternek a parlament honlapján közzétett válasza szerint tárcája esetében az összeg meghatározásakor egy olyan intézményt is számításba vettek, amely az új kormányzati struktúrában a Miniszterelnökséghez került. Trócsányi Lászlót a szocialista Harangozó Tamás kérdezte. A miniszter válasza szerint a legnagyobb összeget, 160 millió 100 ezer forintot a tárca felügyelete alá tartozó szervezetek és szakmai programok támogatásánál, 53 millió forintot pedig a fejezeti általános tartalék terhére zároltatnának. Ezen felül a tárca igazgatásánál több mint 28 millió forintos megtakarítást javasolt a miniszter, míg a “Közép-kelet európai regionális együttműködés 2014” keretösszege 20 millió forinttal lehet kevesebb. Ezen felül az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek költségvetésében 8,5 millió forintos zárolást javasolt a miniszter.   

Trócsányi László kitért arra is, hogy a tárcát érintő több mint 271 millió forintos zárolás meghatározásakor az IM-nél vették figyelembe a Közpolitikai Kutatások Intézetét is, noha az egy június 30-iki kormányhatározat alapján a Miniszterelnökséghez került. “Ezért az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál az előírt összegből 1,2 millió forint tekintetében a fejezetek közötti nullszaldós átrendezést”. A tárca zárolási javaslatának jóváhagyása még folyamatban van.

Írásbeli válaszában – a többi miniszterhez hasonlóan – Trócsányi László is kiemelte, hogy a zárolás elővigyázatossági intézkedés, amelynek célja, hogy teljes biztonsággal, az esetleges kockázatokat is ellensúlyozva tartható legyen a 2,9 százalékos hiánycél az államadósság növekedése nélkül. A takarékossági intézkedések nem jelentenek terhet a lakosság számára, és nem érintik az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak jutó forrásokat, támogatásokat. A zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz – emlékeztetett.

Varga Mihály július 17-én jelentette be: a kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány. A 2014. évi hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat alapján a minisztériumok közül a legnagyobb zárolási kötelezettség az Emberi Erőforrások Minisztériumára jut mintegy 9,671 milliárd forinttal, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak 8,378, a Földművelésügyi Minisztériumnak 5,552 milliárd forint zárolásáról kell gondoskodnia. Ugyancsak jelentős a Honvédelmi Minisztériumot (3,253 milliárd), a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (2,881 milliárd), a Belügyminisztériumot (2,726 milliárd) és a Miniszterelnökséget (1,446 milliárd forint) érintő zárolás. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak 536,2 millió forintot kell megtakarítania, míg a legkevesebb zárolást (271,1 millió forintot) az Igazságügyi Minisztériumnál rendelte el a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik