Gazdaság

Durván megzuhant a forint

Szerda délelőtt és kora délután két és fél éves mélypontját érte el a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, 317,34-nél is járt az árfolyam. Lehet, hogy 330-ig meg sem áll.

Napok óta bajban van a forint, és szerdán is tovább gyengült: a reggeli 316 forint után 317 forint felett is jegyeztek egy eurót. Erre utoljára két és fél éve, 2012 januárjában volt példa. S azóta sem látszik, hogy képes lenne érezhetően javítani a hazai fizetőeszköz.

Az MSZP erre Navracsicsot idézi

Amikor 300 forint fölé ment az euró, Magyarország következő EU-biztosa így fogalmazott: „Ez egy lélektani határ. Egyrészt azért, mert a devizahitelesek nehézségeit tovább fokozza, másrészt azért, mert ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát.”

Az MSZP egyetért Navracsics Tibor 2009-ben elmondott véleményével: ez a szám mindennél jobban jelzi szerintük a fideszes kormányzati politika kudarcát.

A Portfolio.hu szerint a dolog nem meglepő annak tükrében, hogy külföldön sem igazán javul a részvénypiaci hangulat. A magyar devizahiteles mentőcsomag körüli híráramlás pedig naponta szolgáltat új (és a bankrendszer számára negatív) fejleményeket. Ráadásul a forint mélybe vágott kamata is tartósan fáj. Az orosz ellenszankciók, illetve az esetleges ukrajnai lerohanás forgatókönyve is nyugtalaníthatják a befektetőket – tették hozzá.

Eladási hullám gyengíti a közép-európai devizákat

Nem csak a forinttal van baj azonban. Több éves mélypontra gyengültek szerdán a közép-európai országok devizái az euróval szemben, emelkedtek az állampapír-hozamok, és estek a tőzsdeindexek a régióban. Viszonylag széleskörű eladási hullám sújtja az egész közép-európai régiót, mert a befektetők most ismét jobban aggódnak az ukrajnai válság miatt.

A cseh korona bő ötéves, a forint két és fél éves mélypontra süllyedt, előbbi 0,8 százalékot, utóbbi kedden és szerdán összesen csaknem 1 százalékot gyengült a közös európai pénzzel szemben. Dél körül 28 cseh korona ért egy eurót a kora reggeli 27,80 után. A zloty 4,217-ig esett a kora reggeli 4,188-ról. A forint 317,35-ig gyengült, délután egy órakor 316,60 forint körül alakult az euróárfolyam.

Bokros meg közben:

330-ig meg sem áll?

A forintesés egyébként kiugrónak számít, annál csak az ukrán hrivnya esett nagyobbat az elmúlt egy hétben – írta a Portfolio.hu. A lap által tegnap megkérdezett profi alapkezelők közül egyébként akadt olyan is, aki szertint a 330 forintos euróárfolyam sem elképzelhetetlen!

Más ok is van

A régiós eszközöket sújtó eladási hullám másik oka, hogy a múlt héten erősödött az a várakozás, hogy az amerikai jegybankrendszer (Fed) a vártnál korábban megkezdi a kamatemelési ciklust, amelynek hatására a hozamelőnyt kereső befektetők tömegesen az amerikai eszközök felé fordulhatnak, odahagyva a feltörekvő piacokat.

A magyar államkötvényeket – amelyek közül a hároméves papír hozama a piacnyitás után csaknem 20 bázisponttal, 3,85 százalékra emelkedett – emellett az is sújthatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank augusztus 1-jei hatállyal kéthetes betétté alakította át a kéthetes MNB-kötvényt. A betét – szemben a kötvénnyel – nem elérhető a külföldi pénzpiaci szereplők számára, ezért a nem rezidens MNB-kötvénytulajdonosok állampapírt vásároltak, de e pozíciókat sokan zárták közülük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik