Gazdaság

Az unió legrosszabbjai közt vagyunk

Versenyképesség szempontjából a 28 uniós ország közül Magyarország a 25 helyen áll.

A World Economic Forum (WEF) friss jelentése szerint Magyarországnak a maximális 7 pont alig több mint felét sikerült csak elérni, az EU átlaga 4,56 pont. Az élen Finnország végzett, A volt szocialista országok között a legjobb teljesítményt Észtország mutatta fel (12.), majd Szlovénia (16.), Litvánia (17.) és Csehország (18.) következik – írja a napi.hu.

Magyarország épp a “smart” gazdaság, vagyis az innováció és az infokommunikációs szektor (ICT) terén mutat fel viszonylag jó teljesítményt: az ország a szabadalmak terén jobban áll, mint a kelet-európai országok többsége, de a tudósok, mérnökök, valamint az egyetemek és az ipar közötti együttműködést tekintve sincs ok a szégyenkezésre.

A viszonylag vállalkozásbarát környezet és a relatíve hatékony munkaerőpiac mindezzel együtt jó alapot teremt a magas hozzáadott értéket termelő cégek alapításához és növekedéséhez – derül ki a jelentésből. Ami a “sötét oldalt” illeti, a jelentés az oktatási rendszert emeli ki, ez ugyanis a jövőben alááshatja az ország innovációs és technológiai kapacitásait. Ugyanígy a sereghajtók között van Magyarország a finanszírozás terén, de ennél is rosszabb a helyzet – hiszen a 28. helyen végeztünk – a környezetvédelem témájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik