Gazdaság

Csak lassan élénkül a lakásépítés

Az épített lakások száma a növekedés ellenére is igen alacsony, mindössze töredéke a válság előtti időszakénak. A céges tartozások pedig nemigen mérséklődnek az építőiparban.

Az idei első félévben 3265 új lakás épült, 22 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 4009 volt, ez 18 százalékos növekedést jelent a 2013. január–júniusi adatokhoz képest – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

Lakásépítés

Még mindig gyenge a teljesítmény

Megjegyzik azonban, hogy a lakásépítés első félévi adatainak növekményét az első negyedév kiugró értékei adják. A második negyedévben ugyanis mindössze 1 százalékkal épült több lakás, mint a megelőző év azonos időszakában.

Az építési engedélyek számánál viszont az első negyedévben megfigyelthez hasonló ütemű növekedést regisztráltak a második negyedévben is.

A KSH azt is kiemeli azonban a jelentésben, hogy az épített lakások száma a növekedés ellenére alacsony, a válságot megelőző 2008. év első félévében használatba vett lakások 29 százalékának felel meg.

Egyenetlen a növekedés

Az új lakások számának alakulása jelentős területi különbségeket mutat. A 2013. év első félévével összevetve idén eddig 18 százalékkal kevesebb lakás épült a megyei jogú városokban és 66, illetve 47 százalékkal több a kisebb városokban és a községekben. A fővárosban ugyanekkor 16 százalékkal nőtt az átadott lakások száma.

Az év első hat hónapjában kiadott új lakásépítési engedélyek száma 23 százalékkal haladta meg a használatba vett lakásokét.

Hiába a teljesítménynövekedés, még mindig sok a tartozás

Az országos 2,7 százalékos átlagnál jóval magasabb, 4,83-os az építőipar cégek bedőlési aránya – derül ki a Bisnode kutatásából, amelyet a javuló teljes építőipari teljesítmény apropójából készítettek. Az egyes építőipari ágazatokat vizsgálva megállapították, hogy a magasépítésben kiemelkedően magas, 5,29 százalék feletti bedőlési aránnyal kell számolni. A mélyépítés és az egyéb szaképítés területén tevékenykedő cégeknél is 3,5 százalék feletti a fizetésképtelenné válás aránya.

A szektor számlafizetési fegyelme is rosszabb, mint az országos átlag, ráadásul az elmúlt időszakban átlagosan még tovább is nőttek a fizetési késedelmek.

Mi lehet mögötte?

Feltehetően a teljesítmény növelésében egy stabilabb cégkörnek jutott szerep, mivel a cégbedőlések száma, valamint a szektor fizetési fegyelme nem utal általános javulásra. Ebből az következik szerintük, hogy van egy szűkebb építőipari cégkör, amely már fejlődni tud, de sajnos egy részük még mindig nehézségekkel küzd, mivel a szektor cégeinek fizetési késedelme nőtt az elmúlt időszakban. A kereslet élénkülése és a stabilabb cégréteg fejlődése egyre több építőipari céget indíthat el a gyarapodás útján – jegyzik meg.

A TSZSZ szerint van esély a tisztulásra

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) közleménye szerint viszont jó úton haladnak a tartozások felszámolásához. Azt írták, hogy több mint 130-szor fordultak már fő- és alvállalkozók, megrendelők és tervezők a tavaly létrehozott szervezethez, és az érintett beruházások összege megközelíti a 16 milliárd forintot.
Arra számítanak, hogy az építőipari termelés felfutásával párhuzamosan várhatóan drasztikusan nő majd az ügyek száma, és a szervezet működése hosszú távon jelentősen hozzájárulhat az építőipari tartozások felszámolásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik