Gazdaság

Kánikulában ezt kérjük a főnöktől

A nyári hőségben rendszeres pihenőidő és védőital jár a munkahelyeken, nem csak a szabadban, de az irodákban is. Ha szükséges, emlékeztessük erre a főnökünket!

Bár most kicsit enyhült a meleg, de hamar visszajön a kánikula, ami a strandokon kellemesen kibírható, a munkahelyeken azonban alaposan megnehezíti az életünket. Nem árt azonban, ha tudjuk, hogy a nyári hőségben speciális munkavédelmi szabályok vonatkoznak a cégekre, amelyek be nem tartásáért bírság jár.

Munkahelyi hőmérséklet

Zárt munkahelyeken olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell beépíteni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait – írja a munkajog.hu. A munka jellegétől és az évszakoktól függően – a munka nehézségi fokát figyelembe véve – álló munkánál 1 méteres magasságban, ülő munkánál pedig fél méteres magasságban kell biztosítani a rendeletben előírt megfelelő hőmérsékletet:

  • szellemi tevékenységnél 21-24 fokot
  • könnyű fizikai munkánál 19-21 fokot
  • közepesen nehéz fizikai munka esetében 17-19 fokot
  • nehéz fizikai munka esetén 15-17 fokot 

Pihenőidő: 24 fok felett kötelező

Óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma a 24 fokot meghaladja. (Természetesen a hőmérséklet mesterséges szellőztetéssel, illetve légkondicionálóval „kordában tartható”.) A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, lehetőleg komfortzónába eső, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen kell biztosítani.

Félóránként védőital

Ha a munkahelyi klíma meghaladja a 24 Celsius fokot, igény szerint, de legalább félóránként, általában 14-16 fokos ivóvizet (ásványvizet vagy csapvizet) kell a dolgozóknak adni – amihez a pohár biztosítása is kötelező. A folyadékveszteség pótlására ízesített alkoholmentes italt is felkínálhatnak a cégek. A védőital cukortartalmára is figyelni kell: ne haladja meg a 4 súlyszázalékot, kivéve, ha mesterséges édesítőszerrel ízesítették.

Szigorúbb előírások a szabadban

Fokozottan kell figyelni azoknak a dolgozóknak az egészségére, akik a szabadban dolgoznak. A védőital és az óránkénti pihenő biztosítása a fenti feltételekkel alapkötelezettsége a munkáltatónak.
Mindenképpen arra kell törekednie a munkáltatónak, hogy minél kevesebb időt töltsenek a munkavállalók a tűző napon, ezért ezeket a munkavédelmi előírásokat kell betartani, illetve munkaszervezési intézkedéseket kell tenni:

  • Magas UV-sugárzás – 7,5-es index felett – ha megoldható, korábban kell a műszakot elkezdeni, 11-15 óra közötti időszakban szünetet kell tartani, később viszont már lehet a munkát folytatni. 
  • Ahol ez lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. 
  • A fém, az üveg felületekről a visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni. 
  • Figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban a zárt téren folyjon a munka. 
  • A pihenőidőt fedett, zárt, vagy ha ilyen nincs, akkor szabadtéri, de árnyékolt helyen kell biztosítani. 
  • Megfelelő munkaruhával kell ellátni a dolgozót és elő kell írni a sapka, kalap használatát a hőségben. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik